FPF:ULGATL0048 Beverage culture - Course Information
ULGATL0048 Beverage culture
Faculty of Philosophy and Science in OpavaSummer 2011
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Význam nápojů a tvorba nápojového lístku
2. Nealkoholické nápoje, výroba sladu
3. Pivo - technologie výroby, členění
4. Pivo ve veřejném stravování
5. Víno - technologie výroby
6. Členění vín dle vinařského zákona ČR
7. Servis vín
8. Lihoviny
9. Káva, čaj
10. Bary
11. Míchané nápoje a jejich příprava
12. Inventář
13. Servis nápojů
- 1. Význam nápojů a tvorba nápojového lístku
- Literature
- recommended literature
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
- VICH, H. Odborná degustace vína. Praha: Vysoká škola hotelová, 2000. info
- MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 1997. info
- KELBLOVÁ A KOL. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2011/ULGATL0048