ULGATL0048 Beverage culture

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2011
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Význam nápojů a tvorba nápojového lístku
    2. Nealkoholické nápoje, výroba sladu
    3. Pivo - technologie výroby, členění
    4. Pivo ve veřejném stravování
    5. Víno - technologie výroby
    6. Členění vín dle vinařského zákona ČR
    7. Servis vín
    8. Lihoviny
    9. Káva, čaj
    10. Bary
    11. Míchané nápoje a jejich příprava
    12. Inventář
    13. Servis nápojů
Literature
    recommended literature
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
  • VICH, H. Odborná degustace vína. Praha: Vysoká škola hotelová, 2000. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 1997. info
  • KELBLOVÁ A KOL. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017.
  • Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2011/ULGATL0048