ULGATLA066 Beverage culture

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2013
Extent and Intensity
1/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
    2. Destiláty z ovoce a obilí
    3. Whisky a whiskey
    4. Brandy, Gin, Rum a ostatní destiláty
    5. Likéry, výroba, členění a servis
    6. Káva a kávové nápoje
    7. Kavárny, technologie přípravy a činnost baristy
    8. Čaj, kakao a čokoláda
    9. Bary a a inventář na servis míchaných nápojů
    10.Míchané nápoje - zásady přípravy
    11.Členění míchaných nápojů do skupin
    12.Tabák a doutníky
Literature
    recommended literature
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 2007. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • PEHE, T. Lexikon aperitivů & digestivů: chuť, použití, recepty. Čestlice, 2006. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017, Summer 2018, Summer 2019, Summer 2020, Summer 2021, Summer 2022, Summer 2023, Summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2013/ULGATLA066