FPF:ULGATLA066 Beverage culture - Course Information
ULGATLA066 Beverage culture
Faculty of Philosophy and Science in OpavaSummer 2013
- Extent and Intensity
- 1/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
2. Destiláty z ovoce a obilí
3. Whisky a whiskey
4. Brandy, Gin, Rum a ostatní destiláty
5. Likéry, výroba, členění a servis
6. Káva a kávové nápoje
7. Kavárny, technologie přípravy a činnost baristy
8. Čaj, kakao a čokoláda
9. Bary a a inventář na servis míchaných nápojů
10.Míchané nápoje - zásady přípravy
11.Členění míchaných nápojů do skupin
12.Tabák a doutníky
- 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
- Literature
- recommended literature
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 2007. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- PEHE, T. Lexikon aperitivů & digestivů: chuť, použití, recepty. Čestlice, 2006. info
- KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
- VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
- MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2013/ULGATLA066