FPF:ULGATLA066 Nápojová kultura II - Informace o předmětu
ULGATLA066 Nápojová kultura
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2013
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Osnova
- 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
2. Destiláty z ovoce a obilí
3. Whisky a whiskey
4. Brandy, Gin, Rum a ostatní destiláty
5. Likéry, výroba, členění a servis
6. Káva a kávové nápoje
7. Kavárny, technologie přípravy a činnost baristy
8. Čaj, kakao a čokoláda
9. Bary a a inventář na servis míchaných nápojů
10.Míchané nápoje - zásady přípravy
11.Členění míchaných nápojů do skupin
12.Tabák a doutníky
- 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
- Literatura
- doporučená literatura
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 2007. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- PEHE, T. Lexikon aperitivů & digestivů: chuť, použití, recepty. Čestlice, 2006. info
- KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
- VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
- MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s mícháním a servisem nápojů. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2013/ULGATLA066