ULGATLA066 Nápojová kultura

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2018
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Petra Cholevíková (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se kávových nápojů, čaje, čokolády a nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality. Doporučujeme studentům se zájmem o práci baristy.
Osnova
  • 1. Barista, profil a náplň práce
    2. Historie kávových nápojů
    3. Oblasti pěstování kávy
    4. Výroba kávy
    5. Technologie přípravy
    6. Zásady přípravy káv a servis
    7. Druhy kávových nápojů
    8. Čaj, kakao a čokoláda
    9. Bary a kavárny
    10. Tvorba nápojového lístku
    11. Členění míchaných nápojů do skupin
    12. Tabák a doutníky
Literatura
    povinná literatura
  • BURDA ALEXANDR. O kávě, čaji a dalších nápojích. Opava, 2013. ISBN 978-80-87613-00-9. info
    doporučená literatura
  • MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 2007. info
  • PEHE, T. Lexikon aperitivů & digestivů: chuť, použití, recepty. Čestlice, 2006. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s přípravou a servisem kávy. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.