ULGATLA067 Catering and hospitality in the towns of the Czech lands in the past

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2013
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (lecturer)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět poskytuje v přednáškové části základní přehled informací jednak o stravování, privátní kuchyni a stolování městské společnosti, absorbujících vlivy venkovské a šlechtické a dotvářejících se do specifické podoby díky rozvinutému trhu s potravinami, pochutinami a kořením a formující rozhodujícím způsobem obecnou kuchyni a stavování moderní doby a dále o struktuře a vývoji městských pohostinských zařízení poskytujících služby v oblasti stravování, ubytování a společenské zábavy (výčepy, šenky, hostince, restaurační a ubytovací zařízení ad.) v kontextu proměny právních norem a veřejné regulace podnikání a živností. Dané problémové okruhy jsou sledovány v rámci českých zemí, s přihlédnutím k regionálnímu kontextu a poměrům v sousedních, kulturně blízkých zemích, a v jejich historických proměnách od středověku do počátku procesu unifikace v důsledku politických a majetkoprávních změn v polovině 20. století. Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení se s autentickými prameny, vypovídajícími o stravování a pohostinských službách ve vybraných městech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
    2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.
    3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).
    6. Měšťanská strava a kuchyně ve 20. století, její úloha při unifikaci gastronomie.
    7. - 8. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.
    9. Regulace pohostinských služeb v 19. a 20. století, jejich specifikace a funkce ve společenském životě.
    10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
Literature
    recommended literature
  • ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • LENDEROVÁ, M. - JIRÁNEK, T. - MACKOVÁ, M. Z dějin české každodennosti. Praha, 2009. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • ČURDA, D. - HOLUB, K. Stručné dějiny oborů. Potravinářství a hotelnictví. Praha, 2004. info
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury. Praha, 1997. info
  • BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. info
  • BITSCH, I. - EHLERT, T. - ERTZDORFF, X. Essen und Trinkem in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen, 1987. info
  • ŠTIKA, J. Lidová strava na Valašsku. Ostrava, 1980. info
  • WINTER, Z. Kuchyně a stůl našich předků. Praha, 1892. info
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2014, Summer 2015.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2013/ULGATLA067