FPF:ULGATL0048 Nápojová kultura - Informace o předmětu
ULGATL0048 Nápojová kultura
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2014
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Osnova
- 1. Význam nápojů a tvorba nápojového lístku
2. Nealkoholické nápoje, výroba sladu
3. Pivo - technologie výroby, členění
4. Pivo ve veřejném stravování
5. Víno - technologie výroby
6. Členění vín dle vinařského zákona ČR
7. Servis vín
8. Lihoviny
9. Káva, čaj
10. Bary
11. Míchané nápoje a jejich příprava
12. Inventář
13. Servis nápojů
- 1. Význam nápojů a tvorba nápojového lístku
- Literatura
- doporučená literatura
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
- VICH, H. Odborná degustace vína. Praha: Vysoká škola hotelová, 2000. info
- MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 1997. info
- KELBLOVÁ A KOL. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s mícháním a servisem nápojů. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2014/ULGATL0048