ULGATL0048 Nápojová kultura

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2016
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Osnova
  • 1. Ňároky nasestavu nápojového lístku
    2. Gastronomický sled - aperitiv,vína,lihoviny
    3. Gastronomický sled - nealko, pivo, teplé nápoje
    4. Nealkoholické nápoje
    5. Pivo - historie, členění
    6. Výroba sladu a výroba piva
    7. Pivo v gastronomii
    8. Víno - historie, členění a technologie výroby
    9. Členění vín dle vinařského zákona ČR,
    10. Degusatce a servis vín
    11. Lihoviny, historie, členění a výroba
    12. Ušlechtilé destiláty - ovocné, obilné, ostatní
    13. Likéry, výroba a servis.
Literatura
    doporučená literatura
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
  • VICH, H. Odborná degustace vína. Praha: Vysoká škola hotelová, 2000. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 1997. info
  • KELBLOVÁ A KOL. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou, kterou získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného se servisem nápojů. Podmínkou udělení zápočtu je absolvování odborné exkurze. Zkuška je písemná s minimální úspěšností na 60%.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2017.