FPF:ULGATL0048 Nápojová kultura - Informace o předmětu
ULGATL0048 Nápojová kultura
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2016
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Osnova
- 1. Ňároky nasestavu nápojového lístku
2. Gastronomický sled - aperitiv,vína,lihoviny
3. Gastronomický sled - nealko, pivo, teplé nápoje
4. Nealkoholické nápoje
5. Pivo - historie, členění
6. Výroba sladu a výroba piva
7. Pivo v gastronomii
8. Víno - historie, členění a technologie výroby
9. Členění vín dle vinařského zákona ČR,
10. Degusatce a servis vín
11. Lihoviny, historie, členění a výroba
12. Ušlechtilé destiláty - ovocné, obilné, ostatní
13. Likéry, výroba a servis.
- 1. Ňároky nasestavu nápojového lístku
- Literatura
- doporučená literatura
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
- VICH, H. Odborná degustace vína. Praha: Vysoká škola hotelová, 2000. info
- MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 1997. info
- KELBLOVÁ A KOL. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou, kterou získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného se servisem nápojů. Podmínkou udělení zápočtu je absolvování odborné exkurze. Zkuška je písemná s minimální úspěšností na 60%.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2016/ULGATL0048