FPF:ULGATLA066 Nápojová kultura II - Informace o předmětu
ULGATLA066 Nápojová kultura
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2023
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se kávových nápojů, čaje, čokolády a nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality. Doporučujeme studentům se zájmem o práci baristy.
- Osnova
- 1. Barista, profil a náplň práce
2. Historie kávových nápojů
3. Oblasti pěstování kávy
4. Výroba kávy
5. Technologie přípravy
6. Zásady přípravy káv a servis
7. Druhy kávových nápojů
8. Čaj, kakao a čokoláda
9. Bary a kavárny
10. Tvorba nápojového lístku
11. Členění míchaných nápojů do skupin
12. Tabák a doutníky
- 1. Barista, profil a náplň práce
- Literatura
- povinná literatura
- BURDA ALEXANDR. O kávě, čaji a dalších nápojích. Opava, 2013. ISBN 978-80-87613-00-9. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s přípravou a servisem kávy. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2023/ULGATLA066