ULGATL0006 Service and waiting in gastronomy

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2009
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Guaranteed by
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Restaurační inventář
    2. Technická charakteristika oblasti servisu - příprava na provoz
    3. Provoz v odbytovém středisku
    4. Jednoduchá obsluha nápojů
    5. Jednoduchá obsluha pokrmů
    6. Obsluha při společensko-gastronomických akcích
Literature
    recommended literature
  • Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
  • Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2009/ULGATL0006