ULGATL0027 Technical equipment od spa

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2011
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je přiblížit studentům zásady pro vnitřní a materiálně-technické vybavení provozoven veřejného stravování, hotelových a lázeňských zařízení (gastronomické vybavení, skladování, vytápění, elektroinstalace, plynofikace, vzduchotechnika atd.) z hlediska stavebních, instalačních dispozic. Student se seznámí s celkovým technickým vybavením provozu, jednotlivými druhy zařízení pro mechanické a tepelné zpracování surovin a pokrmů, jejich uspořádáním, odbytovými provozy, se zásadami bezpečnosti práce. Prostřednictvím získaných znalostí bude mít student přehled o činnosti technického úseku a dovede vybrat moderní, progresivní gastronomická zařízení z technického a současně ekonomického hlediska. Student se současně seznámí s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se zásadami požární ochrany, s ekologií lázeňského provozu, hospodařením s odpady i jejich recyklací. Při studiu se doporučuje rozšiřovat si základní vědomosti o nových zařízeních návštěvou a exkurzemi přímo ve špičkových provozech.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Charakteristika technického úseku
    2. Inženýrské vybavení provozovny
    3. Bezpečnost hostů a ochrana jejich majetku
    4. Technologická a technická zařízení
    5. Velkokapacitní technologické zařízení pro vybavení výrobního střediska
    6. Odbytová střediska
    7. Ostatní technická zařízení odbytových středisek
    8. Vybavení lázeňského provozu technikou pro léčebnou péči
    9. Multimediální technika a její využití
    10. Odpadové hospodářství, ekologie provozu, čistící a úklidová technika
    11. Opravy a udržování technických prostředků
    12. Zásobování a skladování
Literature
    recommended literature
  • KOL. AUTORŮ NFHR. Hotely a jejich řízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
  • DLABAL, S. Interiéry v pohostinství. Praha: Merkur, 1988. info
  • DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2011/ULGATL0027