ULGATLA046 Special gastronomy

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
1/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je předat studentům teoretické znalosti i praktické dovednosti v oblasti přípravy složitějších a netradičních pokrmů z různých druhů surovin, seznámit studenty s rozsahem sortimentu a možnostmi jeho obměňování, se sledováním moderních trendů, použití nové techniky. Studenti získají přehled o způsobu přípravy speciálních výrobků teplé a studené kuchyně i cukrářské výroby - zážitková gastronomie.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vyšší forma složité obsluhy
    2. Technologie přípravy složitějších pokrmů
    3. Studená kuchyně
    4. Masové pokrmy
    5. Mořské a sladkovodní ryby
    6. Příprava teplých omáček, polévky
    7. Moučníky
    8. Organizace výroby speciálních pokrmů
    9. Slavnostní gastronomické akce
    10.Banket
    11.Raut - party
    12.Nové trendy zážitkové gastronomie
Literature
    recommended literature
  • KŘIVÁNKOVÁ, E. - NETUŠIL, - HOLAS A KOL. Technologie přípravy pokrmů a nápojů I., II. info
  • BROWN, A. Ch. Understanfing Food: Principles &Preparation. Londýn, 2008. info
  • KOL. AUTORŮ. Vše o vaření. Praha, 2008. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
  • TULL, A. Food Technology. Oxford, 2002. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
  • MEYER, S. et al. Professional Table Service. 1990. info
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA046