ULGATLA068 European gastronomy

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
1/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné evropské gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
    2. Italská gastronomie
    3. Francouzská gastronomie
    4. Gastronomie Španělska a Portugalska
    5. Anglosaská kuchyně
    6. Evropa - Belgie, Holandsko, Švýcarsko
    7. Německá a rakouská gastronomie
    8. Gastronomie balkánských zemí a Řecka
    9. Gastronomie Polska, Ruska a postsovětských republik
    10. Maďarská, slovenská a rómská gastronomie
    11. Gastronomie ovlivněná náboženstvím - Judaismus a Islám
    12. Fast food, slow food a nové trendy v gastronomii
Literature
    recommended literature
  • BUREŠOVÁ, P. - ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. Praha, 2008. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
  • HOLUB, K. a kol. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha, 2004. info
  • KUČEROVÁ, E. Kulinářské toulky Evropou. Praha, 2003. info
  • ČERNÝ, J. Moderní kuchyně ve společném stravování. Úvaly, 2003. info
  • POŠTULKA, V. 100 nejslavnějších receptů světa. Praha, 2002. info
  • ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
  • DAVIDSON, A. The Oxford companion to food. Oxford, 1999. info
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA068