ULGATL0004 Product knowledge

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2014
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
V předmětu studenti získají ucelené informace o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v zařízeních společného stravování. Seznámí se surovinami rostlinného i živočišného původu potřebnými k přípravě pokrmů. Získají základní informace o složení jednotlivých surovin a potravinářských výrobků, o jejich skladování a posuzování jakosti. Dále si studenti osvojí vhodné způsoby tepelné úpravy, seznámí se s významem jednotlivých surovin pro zdravou výživu.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Poživatiny
    2. Význam a potřeba ovoce a zeleniny
    3. Význam a potřeba luštěnin, brambor a hub
    4. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
    5. Tuky
    6. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
    7. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
    8. Cukrovinkářské výrobky a sladidla
    9. Pochutiny ve výživě
    10. Koření, ocet a sůl
Literature
    recommended literature
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
  • ČERVENKA, J. Jakost a certifikace potravin. Praha: ČZU, 2000. info
  • HŮLOVÁ, M., KOŘÁNOVÁ, H., PLÁŠKOVÁ, A. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha: VŠE, 2000. info
  • ČERVENKA, J., SAMEK, M. Potravinářské zbožíznalství. Praha: ČZU, 1999. info
  • KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. Praha: IQ 147 (1,2,3), 1996. info
  • ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny - potraviny - pochutiny. Praha: SNTL, 1996. info
  • ČEPIČKA, J. A KOL. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. info
  • JÍLKOVÁ, J. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2014, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2014/ULGATL0004