FPF:ULGATL0004 Product knowledge - Course Information
ULGATL0004 Product knowledge
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2015
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- V předmětu studenti získají ucelené informace o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v zařízeních společného stravování. Seznámí se surovinami rostlinného i živočišného původu potřebnými k přípravě pokrmů. Získají základní informace o složení jednotlivých surovin a potravinářských výrobků, o jejich skladování a posuzování jakosti. Dále si studenti osvojí vhodné způsoby tepelné úpravy, seznámí se s významem jednotlivých surovin pro zdravou výživu.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Poživatiny
2. Význam a potřeba ovoce a zeleniny
3. Význam a potřeba luštěnin, brambor a hub
4. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
5. Tuky
6. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
7. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
8. Cukrovinkářské výrobky a sladidla
9. Pochutiny ve výživě
10. Koření, ocet a sůl
- 1. Poživatiny
- Literature
- recommended literature
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- ČERVENKA, J. Jakost a certifikace potravin. Praha: ČZU, 2000. info
- HŮLOVÁ, M., KOŘÁNOVÁ, H., PLÁŠKOVÁ, A. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha: VŠE, 2000. info
- ČERVENKA, J., SAMEK, M. Potravinářské zbožíznalství. Praha: ČZU, 1999. info
- KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. Praha: IQ 147 (1,2,3), 1996. info
- ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny - potraviny - pochutiny. Praha: SNTL, 1996. info
- ČEPIČKA, J. A KOL. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. info
- JÍLKOVÁ, J. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2015, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2015/ULGATL0004