FPF:VCKDS00009 Kulinární dědictví a turis. I - Informace o předmětu
VCKDS00009 Kulinární dědictví a turismus I
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2016
- Rozsah
- 1/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Michal Adam (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (přednášející)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
Petr Koval (přednášející)
Mgr. Zdeněk Remeš (přednášející)
Mgr. Michal Adam (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Petr Koval (cvičící)
Mgr. Zdeněk Remeš (cvičící) - Garance
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, N7106 HiSt)
- Cíle předmětu
- Předmět představuje kulinární dědictví českých zemí na příkladu vybraných regionů/subregionů, resp. etnické či kulturní society jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Ukazuje možnosti uplatnění kulinárního dědictví v praxi, aplikace odborných znalostí a dovedností a prezentaci ověřených znalostí formou přednášek, zážitkových kulinárních programů, soutěžních akcí ad. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi "tradiční regionální kuchyně ", spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu (tzv. česká/moravská/slezská kuchyně). V praktické části jsou prezentovány příkladové soubory kulinárního dědictví. Akcent je kladen na vštípení důsledné aplikace historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu. Výsledky jsou zohledněny při budování českého, moravského a slezského kulinárního korpusu.
- Osnova
- Teoretická část:
1. Úvod do studia předmětu.
2. Historické aspekty vývoje stravování a gastronomie v českých zemích.
3. Kulinární dědictví a jeho segmenty (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).
4. Identifikaci kulinárnímu dědictví, dokumentace a kritické zhodnocení.
5. Možnosti uplatnění kulinárního dědictví v současné gastronomii a turismu; zážitkové akce.
Seminární část:
6. - 10. Příkladové prezentace kulinárního dědictví českých zemí na příkladu vybraných regionů/subregionů: kulturně historické souvislosti; surovinové a technologické možnosti; příprava, podávání (Chodsko, Podkrkonoší, Slovácko, Haná, subregiony Českého Slezska ad.)
- Teoretická část:
- Literatura
- povinná literatura
- Bahenský, F. a kol. Lidová kultura. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Praha, 2014. info
- Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
- Holub, K. Umění a gastronomie. Praha, 2011. info
- Dobrou chuť, velkoměsto. Dokumenta Pragensia XXV. Praha, 2007. info
- Hall, C. M. - Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. info
- Štika, J. Lidová strava na Valašsku. Rožnov pod Radhoštěm, 1997. info
- doporučená literatura
- Vašák, J. Slovácká kuchyně. info
- Vašák, J. Jak se vařívalo kdysi a jak dnes. A-G, H-K, L-O. Elektronická kniha. Praha, 2015. info
- Burda, A. - Korbelářová, I. Opavské Slezsko. Zde se podávají regionální pokrmy. Opava, 2014. info
- Vašák, J. Chodská kuchyně. Praha, 2012. info
- Vašák, J. Krkonošská kuchyně. Praha, 2012. info
- Vašák, J. Slezská kuchyně. Praha, 2012. info
- Vašák, J. Valašská kuchyně. Praha, 2012. info
- Vašák, J. - Kýr, K. Dějiny kulinářství, I. Praha, 2010. info
- Peterková, E. Hornická kuchařka. Opava, 2009. info
- Schlosarková, J. a kol. Kuchařka z Hlučínska. Opava, 2006. info
- Informace učitele
- Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné). Důraz je kladen na praktickou roviny předmětu. Studenti vypracují a prezentují před skupinou stanovené úkoly.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2016/VCKDS00009