VCKDS00507 Culinary heritage

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2018
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (lecturer)
Mgr. Martina Bartoňová (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět představuje kulinaria jako nedílnou složku regionální historie a tradic, vnímá jej jako široké spektrum vzájemně se prolínajících prvků jako jsou suroviny, strava, jídlo/pokrm, technologie vaření, materiální vybavení kuchyně, stolničení a stolování, společenské chování spojené s jídlem atd. Upozorňuje na obsahové odlišnosti a současně úzkou provázanost pojmů místní/regionální/tradiční/lidová/národní pokrm/strava, na nutnost studovat je vždy v historickém a kulturním kontextu. Připomíná vliv kulturního transferu individuálního i skupinového/masového charakteru v oblasti stravování, na jeho proměny v důsledku historických událostí, rozvoje vědy a techniky, životního způsobu (objevení Ameriky?doba předbramborová/bramborová, rozšíření elektrické energie?změna technologie vaření, cestování, globalizace ad.). Stručně představuje prameny a zdroje poznání kulinární kultury a dědictví: ikonografie, kuchařské knihy a předpisy, jídelní lístky, pozůstalostní soupisy, účetní materiál ad. Upozorňuje na gastroturismus, specifickou oblast kulturního cestovního ruchu zaměřenou na cestování za účelem návštěvy míst a regionů s cílem navštívit vybraná gastronomická zařízení, poznat jejich aktuální kuchyni a kulinární kulturu. Připomíná možnosti interdisciplinárního zkvalitnění těchto aktivit a služeb klientům o poznatky z oblasti regionálních dějin a kulinárního dědictví s akcentem na poznávací a edukační element. Konkrétní soubory kulinárního dědictví jsou prezentovány na vybraných regionech (Podkrkonoší, Valašsko, Opavské/Těšínské Slezsko), socio-kulturních skupinách (dědictví šlechtické/zámecké kuchyně, venkovské kuchyně), na příkladech pronikání a ovlivňování regionálně/národně odlišných kuchyní a zvyků a jejich proměnu v novou kvalitu (mnohonárodnostní habsburská monarchie?tzv. vídeňská kuchyně a její reflexe v současnosti; současná "slezská" kuchyně v PR/ČR ad.).
Literature
    recommended literature
  • Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia kresowa. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
  • Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
  • Korbelářová, I. - Burda, A. Opavské Slezsko. Zde se podávají regionální pokrmy. Opava, 2014. info
  • Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. info
  • Vašák, J. Slezská kuchyně. Krajové speciality. Praha, 2013. info
  • Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. info
  • Vaněk, R. Poklady klasické české kuchyně. Praha, 2012. info
  • Zíbrt, Č. Staročeské umění kuchařské. Praha, 2012. info
  • ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • Pelz, H. - Kretschmer, D. Schlesisches Kochbuch / Schlesisches Himmelreich. Műnchen, 2007. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • Szołtysek, M. Kuchnia śląska. Jodło, historia, kultura, gwara. Katowice, 2003. info
  • Plachutta, E. - Wagner, Ch. Das kulinarische Erbe Österreichs. Wien-Frankfurt am Main, 2002. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • Petráň, J. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, 1997. info
  • Štika, J. Lidová strava na Valašsku. Rožnov pod Radhoštěm, 1997. info
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2018/VCKDS00507