FPF:ULGATLA048 Nápojová kultura I - Informace o předmětu
ULGATLA048 Nápojová kultura I
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2021
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
- Osnova
- 1. Nápojové lístky
2. Skupiny nápojů a jejich servis
3. Nealkoholické nápoje,
4. Pivo, historie, chemické složení a vliv na zdraví
5. Výroba sladu a výroba piva
6. Pivo ve veřejném stravování,
7. Víno, historie, chemické složení a vliv na zdraví
8. Víno - technologie výroby
9. Členění vín dle vinařského zákona ČR
10.Výroba šumivých a likérových vín, vinné speciality
11.Nákup, skladování a servis tichých, šumivých a likérových vín
12.Vinný lístek, sommeliérství, enogastronomie
- 1. Nápojové lístky
- Literatura
- doporučená literatura
- KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha, 2007. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
- GASNIER, V. Nápoje. Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
- CALLEC, CH. Vína: encyklopedie. Čestlice, 2005. info
- VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s mícháním a servisem nápojů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2021/ULGATLA048