ULGATLA048 Nápojová kultura I

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2022
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Osnova
  • 1. Nápojové lístky
    2. Skupiny nápojů a jejich servis
    3. Nealkoholické nápoje,
    4. Pivo, historie, chemické složení a vliv na zdraví
    5. Výroba sladu a výroba piva
    6. Pivo ve veřejném stravování,
    7. Víno, historie, chemické složení a vliv na zdraví
    8. Víno - technologie výroby
    9. Členění vín dle vinařského zákona ČR
    10.Výroba šumivých a likérových vín, vinné speciality
    11.Nákup, skladování a servis tichých, šumivých a likérových vín
    12.Vinný lístek, sommeliérství, enogastronomie
Literatura
    doporučená literatura
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha, 2007. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • GASNIER, V. Nápoje. Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
  • CALLEC, CH. Vína: encyklopedie. Čestlice, 2005. info
  • VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s mícháním a servisem nápojů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2023.