ULGATLA071 Výběrový seminář ke gastronomii I

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2022
Rozsah
2/1/0. 4 kr. Ukončení: z.
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Jedná se o specializovaný kurz zaměřený na vybranou oblast gastronomie. Výuka je úzce zaměřena na sommeliérství. Cílem je studenty blíže seznámit s faktory ovlivňujícími kvalitu vín v oblasti pěstování, výroby, skladování. Studenti si osvojí servisní dovednosti tichých a šumivých vín. Naučí se nápoje senzoricky analyzovat a popisovat. Nezbytnou součástí předmětu je orientace na trhu s víny v ČR a vinný marketing realizovaný metodou sestavy vinného lístku. K základním získaným dovednostem patří schopnost objednávky a doporučení, které bude rozvíjeno ve smyslu enogastronomických zásad. Orientace v produkci zahraničních vín a odborné terminologii světového vinařství.
Osnova
  • 1. Réva vinná - původ, popis a terminologie
    2. Pěstování révy ve světě a v ČR a vliv na konečnou kvalitu
    3. Historie vinařství v Evropě
    4. Trendy ve výrobě bílých, růžových a červených vín
    5. Legislativa ovlivňující výrobu a prodej vín
    6. Charakteristika odrůd pro výrobu jakostních, zemských a stolních vín v ČR
    7. Senzorická analýza a popis nápoje
    8. Nabídka, doporučení, servis a prodejní dovednosti
    9. Vinný marketing a sestava vinného lístku
    10. Sestava menu a enogastronomie v praxi
    11. Specializovaná výroba vín v Evropě
    12. Významné evropské vinařské regiony.
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborné časopisy:. Food Service, Hotel Revue. info
  • FIALKOVÁ,B. Enologie a odborná degustace. Praha VŠH, 2007. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • KRAUS,V. a kol. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.,2. díl. Praga Mystica, 2005. info
  • CALLEC,CH. Vína: Encyklopedie. Česlice: Rebo, 2005. info
  • HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
  • COUSINS, J. - FOSKETT, D. - SHORTT, D. Food & Beverage Management. 3rd ed. London: Longman Publ., 2002. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
Informace učitele
Podmínkou je absolvování dvoudenní exkurze a degustací, osobní pomůcky číšníka. Předmět je ukončen zápočtem písemným testem s minimální úspěšností 60%.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2023.