FPF:VCKDSJ0005 Němčina pro regionální praxi - Informace o předmětu
VCKDSJ0005 Němčina pro regionální praxi
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Marta Banková (cvičící) - Garance
- Mgr. Marta Banková
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- VCKDSJ0005/A: Čt 16:25–18:00 H9, M. Banková
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, N7106 HiSt)
- Cíle předmětu
- Cílem je zopakování a rozšířiení dosažených znalostí gramatického a lexikálního systému německého jazyka v oblasti volnočasových aktivit spojených s kulturním vyžitím. Jde především o detailnější seznámení se s jednotlivými historickými městy a jejich pamětihodnostmi a o doplnění vědomostí týkajících se významných lázeńských středisek v ČR. Bude poskytnut základní přehled v oblastech historie cestování, kulturního, venkovského, zážitkového a dalších forem cestovního ruchu, klasifikace památek a turisticky atraktivních destinací. Pozornost bude věnována také dopravnímu ruchu a kongresové turistice. Snahou je seznámit studenty s odbornou terminologií v uvedených oblastech a systematicky je vést k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak i obsahové správnosti.
- Osnova
- 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
2. Hiistorische Städte in Böhmen
3. Historische Städte in Mähren
4. Opava - Zentrum tschechischen Schlesiens
5. Geschichte Tschechiens
6. Tschechische Kurorte in Böhmen
7.. Tschechische Kurorte in Mähren und Schlesien
8. Gesunde Lebensweise, gesunde Ernährung
9. Entwicklung des Fremdenverkehrs
10. Festival- und Kongresstouristik
11.-12. Präsentationen
13. Exkursion im Schlesischen Landesmuseum
- 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
- Literatura
- povinná literatura
- JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
- JIRÁSKOVÁ,Z. Deutsch in Kurwesen, management und Marketing. Opava, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
- doporučená literatura
- www.wikipedia.org. www.wikipedia.org. info
- Csáry, M. Kulinarik und Kultur: Speisen als kulturelle Codes in Zentraleuropa. WIEN, 2014. info
- Moser, J. - Seidel, D. Dinge auf Reisen. Materielle Kultur und Tourismus. Waxman Verlag, 2009. info
- DAVID,P. - SOUKUP,V. 1000 Wunder Tschechien. Praha, 2008. ISBN 978-80-242-2273-8. info
- KAJLÍK,V. a kol. České lázně a lázeňství. Praha, 2007. ISBN 978-80-239-9330-1. info
- BOUDOVÁ,D. Tschechien - 99 schönste Reiseziele. Praha, 2003. ISBN 80-7011-744-3. info
- Informace učitele
- Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování minimálně 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné).
Prokázaná schopnost zpracování a prezentace vybraného tématu (PowerPoint), práce s odbornou literaturou a informačními zdroji. Dosažení minimálně 70% úspěšnosti u písemného testu. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2022/VCKDSJ0005