VCKDSJ0005 Němčina pro regionální praxi

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2016
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je zopakovat a rozšířit dosažené znalosti gramatického a zejména rozšíření a prohloubení lexikálního systému německého jazyka v oblasti volnočasových aktivit. Poskytnout základní přehled v oblastech historie cestování, kulturního, venkovského, zážitkového, trvale udržitelného a dalších forem cestovního ruchu, klasifikace památek a atrakcí, dopravy, kongresové turistiky, apod. Seznámit studenty s odbornou terminologií v uvedených oblastech. Seznámit je se způsoby tvoření a obohacování slovní zásoby. Vést studenty k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak správnosti.
Osnova
  • 1. Geschichte und Entwicklung von Tourismus
    2. Organisiert Freizeit Aktivitäten. Klassifikation.
    3. Kultur-, Literatur- und Musikreisen.
    4. Eko und Sanfter Reisen.
    5. Historische und Kulturerbe Reisen.
    6. Natur- und Landreisen.
    7. Düster-, Katastrophen- und Kriegsreisen.
    8. Kulinarisch und Erlebnisreisen.
    9. Kongressindustrie. Besprechungen Typen. Kongress Centrum.
    10. Sehenswürdigkeiten. Klassifikation und Typen.
    11. Transport. Klassifikation. Landverkehr. Wasserverkehr. Flugverkehr.
    12. Fremdenführung. Touristisch attraktive Denkmale in der Tschechischen Republik.
Literatura
    doporučená literatura
  • Csáry, M. Kulinarik und Kultur: Speisen als kulturelle Codes in Zentraleuropa. WIEN, 2014. info
  • Moser, J. - Seidel, D. Dinge auf Reisen. Materielle Kultur und Tourismus. Waxman Verlag, 2009. info
  • Feuerbaum, E. Reisen in Andere Welten. BoD, 2003. info
Informace učitele
Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné).
Prokázaná schopnost zpracování a prezentace vybraného tématu (PowerPoint), práce s odbornou literaturou a informačními zdroji.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.