VCKDSJ0005 Němčina pro regionální praxi

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2022
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Marta Banková (cvičící)
Garance
Mgr. Marta Banková
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
VCKDSJ0005/A: Čt 16:25–18:00 H9, M. Banková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je zopakování a rozšířiení dosažených znalostí gramatického a lexikálního systému německého jazyka v oblasti volnočasových aktivit spojených s kulturním vyžitím. Jde především o detailnější seznámení se s jednotlivými historickými městy a jejich pamětihodnostmi a o doplnění vědomostí týkajících se významných lázeńských středisek v ČR. Bude poskytnut základní přehled v oblastech historie cestování, kulturního, venkovského, zážitkového a dalších forem cestovního ruchu, klasifikace památek a turisticky atraktivních destinací. Pozornost bude věnována také dopravnímu ruchu a kongresové turistice. Snahou je seznámit studenty s odbornou terminologií v uvedených oblastech a systematicky je vést k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak i obsahové správnosti.
Osnova
  • 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
    2. Hiistorische Städte in Böhmen
    3. Historische Städte in Mähren
    4. Opava - Zentrum tschechischen Schlesiens
    5. Geschichte Tschechiens
    6. Tschechische Kurorte in Böhmen
    7.. Tschechische Kurorte in Mähren und Schlesien
    8. Gesunde Lebensweise, gesunde Ernährung
    9. Entwicklung des Fremdenverkehrs
    10. Festival- und Kongresstouristik
    11.-12. Präsentationen
    13. Exkursion im Schlesischen Landesmuseum
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Deutsch in Kurwesen, management und Marketing. Opava, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
    doporučená literatura
  • www.wikipedia.org. www.wikipedia.org. info
  • Csáry, M. Kulinarik und Kultur: Speisen als kulturelle Codes in Zentraleuropa. WIEN, 2014. info
  • Moser, J. - Seidel, D. Dinge auf Reisen. Materielle Kultur und Tourismus. Waxman Verlag, 2009. info
  • DAVID,P. - SOUKUP,V. 1000 Wunder Tschechien. Praha, 2008. ISBN 978-80-242-2273-8. info
  • KAJLÍK,V. a kol. České lázně a lázeňství. Praha, 2007. ISBN 978-80-239-9330-1. info
  • BOUDOVÁ,D. Tschechien - 99 schönste Reiseziele. Praha, 2003. ISBN 80-7011-744-3. info
Informace učitele
Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování minimálně 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné).
Prokázaná schopnost zpracování a prezentace vybraného tématu (PowerPoint), práce s odbornou literaturou a informačními zdroji. Dosažení minimálně 70% úspěšnosti u písemného testu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2023.