FPF:VCKDSJ0005 German for Tourism - Course Information
VCKDSJ0005 German for Tourism
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2023
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- PhDr. Zdenka Jirásková (seminar tutor)
Mgr. Marta Banková (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Marta Banková
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Cultural Inheritance in Regional Practice (programme FPF, N7106 HiSt)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem je zopakování a rozšířiení dosažených znalostí gramatického a lexikálního systému německého jazyka v oblasti volnočasových aktivit spojených s kulturním vyžitím. Jde především o detailnější seznámení se s jednotlivými historickými městy a jejich pamětihodnostmi a o doplnění vědomostí týkajících se významných lázeńských středisek v ČR. Bude poskytnut základní přehled v oblastech historie cestování, kulturního, venkovského, zážitkového a dalších forem cestovního ruchu, klasifikace památek a turisticky atraktivních destinací. Pozornost bude věnována také dopravnímu ruchu a kongresové turistice. Snahou je seznámit studenty s odbornou terminologií v uvedených oblastech a systematicky je vést k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak i obsahové správnosti.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
2. Hiistorische Städte in Böhmen
3. Historische Städte in Mähren
4. Opava - Zentrum tschechischen Schlesiens
5. Geschichte Tschechiens
6. Tschechische Kurorte in Böhmen
7.. Tschechische Kurorte in Mähren und Schlesien
8. Gesunde Lebensweise, gesunde Ernährung
9. Entwicklung des Fremdenverkehrs
10. Festival- und Kongresstouristik
11.-12. Präsentationen
13. Exkursion im Schlesischen Landesmuseum
- 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
- Literature
- required literature
- JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
- JIRÁSKOVÁ,Z. Deutsch in Kurwesen, management und Marketing. Opava, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
- recommended literature
- www.wikipedia.org. www.wikipedia.org. info
- Csáry, M. Kulinarik und Kultur: Speisen als kulturelle Codes in Zentraleuropa. WIEN, 2014. info
- Moser, J. - Seidel, D. Dinge auf Reisen. Materielle Kultur und Tourismus. Waxman Verlag, 2009. info
- DAVID,P. - SOUKUP,V. 1000 Wunder Tschechien. Praha, 2008. ISBN 978-80-242-2273-8. info
- KAJLÍK,V. a kol. České lázně a lázeňství. Praha, 2007. ISBN 978-80-239-9330-1. info
- BOUDOVÁ,D. Tschechien - 99 schönste Reiseziele. Praha, 2003. ISBN 80-7011-744-3. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2023/VCKDSJ0005