UVSSPUK021 Basics of nursing care for social workers

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2025
Extent and Intensity
0/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
PhDr. Zdeňka Římovská, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Petra Šimánková (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Hana Heiderová, PhD.
Institute of Public Administration and Social Policy – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Ing. Lucie Kamrádová, Ph.D.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je umožnit studentům získat základní informace o ošetřovatelské péči včetně nácviku provádění praktických výkonů. Student bude schopen po absolvování předmětu provádět základní ošetřovatelské intervence v souladu s nejnovějšími poznatky při dodržení postupu lege artis. Umožňuje studentům získat základní orientaci v základních lidských potřebách včetně jejich saturace u klientů/pacientů. Část předmětu je zaměřena na získání odborných znalostí z oblasti nejčastějších chronických onemocnění včetně specifik ošetřovatelské péče o tyto klienty/pacienty
Syllabus (in Czech)
  • 1. Ošetřovatelství jako věda, ošetřovatelská péče, lidské potřeby z pohledu ošetřovatelství. Spolupráce sociální práce a zdravotnictví.
  • 2. Zajištění bezpečného domácího prostředí, vybavení, základní bezpečnostní prvky a pomůcky.
  • 3. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace.
  • 4. Podpora aktivity pacientů, mobilizace.
  • 5. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla.
  • 6. Prevence dekubitů, polohování.
  • 7. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, nazogastrické a orogastrické sondy.
  • 8. Dietní systém, rozdělení diet, využití diet v rámci léčebné péče.
  • 9. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace.
  • 10. Vylučování - podávání podložní mísy, bilance tekutin.
  • 11. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie.
Literature
    required literature
  • HLUBKOVÁ, Zuzana. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů I: odborný učební text - skripta [CD-ROM]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, 2014. ISBN 978-80-7510-102-0.
  • MELICHARČÍKOVÁ, V. Sterilizace a desinfekce. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-749-2139-2.
  • ČOUPKOVÁ, H., MARCIÁN, P., MARCIÁNOVÁ, V, et al. Ošetřovatelství v chirurgii I: 2., přepracované a doplněné vydání. 1. elektronické vydání. Praha: Grada, 2019. SBN 978-80-247-2900-8; 978-80-271-2862-4.
  • NAVRÁTIL, L. a kol. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2017. ISBN 978-80-271-0210-5.
  • HLUBKOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, 2015
    recommended literature
  • HEIDEROVÁ,H. Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech II. 2012 Distanční studijní opora. 1. vyd. [online] Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. [cit. 2020]. Dostupné z: http://elearning.fvp.slu.cz/course/.
  • . HALUZÍKOVÁ, J. Ošetřovatelství v interních oborech II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě 2014. ISBN 978-80-7510-103-7
  • HOZOVÁ, H.,HEIDEROVÁ,H. Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech, přepracované, doplněné vydání. 2020 Distanční studijní opora. 1. vyd. [online] Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020. [cit. 2012]. Dostupné z: http://elearning.fvp.slu.cz/course/
  • PLEVOVÁ, I. a kol. Ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-2327-8
Assessment methods (in Czech)
Zápočet – zápočtový test a zkouška. Kombinovaná forma: splnění korespondenčních úkolů
Zkouška: písemné prověření znalostí z přednášek a povinné literatury dle sylabu předmětu.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: 10př/sem.
The course is also listed under the following terms Summer 2023, Summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2025, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2025/UVSSPUK021