UNZSOP043 Child Nutrition and Dietetics

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2025
Extent and Intensity
16/8/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Mgr. Veronika Slováček Hagenová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o přirozené a umělé výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav dítěte. Seznamuje studenty se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Dále pak se zásadami přípravy enterální a parenterální výživy pro dítě i alternativními technikami jejího podávání. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance.
Learning outcomes (in Czech)
Odborné znalosti: Student po úspěšném absolvování předmětu zná základní teoretické poznatky z oblasti klinické výživy u dětí, orientuje se v problematice podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i v problematice nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Umí vysvětlit zásady, metody a postupy správného kojení, tak i umělé enterální i parenterální výživy. Odborné dovednosti: Student bude po absolvování schopen identifikovat nutriční problém a realizovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení. Student bude také schopen stanovit nutriční diagnózu, dokáže poskytnout edukaci dětského pacienta, rovněž použije tyto informaci v rámci prevence, kde výživa v dětském věku hraje důležitou úlohu. Obecná způsobilost (kompetence): Student/ka je připraven/připravena poskytovat péči dětem s různými biopsychosociálními charakteristikami a potřebami a posoudit výživový stav dětského pacienta a energeticko-nutriční bilanci. Po absolvování předmětu je student způsobilý aktivně pečovat o dítě metodou ošetřovatelského procesu v rámci kompetencí daných legislativou.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Rozdělení dětského věku. 2. Hodnocení stavu růstu a stavu výživy. 3. Výživa ženy v těhotenství a v období kojení. 4. Složení mateřského mléka. 5. Kojení, kontraindikace kojení. 6. Výživa dětí s nízkou porodní hmotností. 7. Výživa v kojeneckém věku. 8. Výživa batolete a dítěte předškolního věku. 9. Výživa dítěte školního věku a adolescenci. 10. Alternativní výživa v dětském věku. 11. Zácpa u dětí. 12. Perorální dehydratace a realimentace při průjmových onemocněních 13. Enterální výživa 14. Parenterální výživa 15. Screening nutričního stavu. 16. Nutriční anamnéza 17. Energetická bilance, bazální metabolismus. 18. Podvýživa u dětí. 19. Obezita u dětí. 20. Poruchy příjmu potravy u dětí.
Literature
    required literature
  • NEVORAL, J. Výživa v dětském věku. H H Praha s r.o. 2003. info
  • VELEMÍNSKÝ, M. a VELEMÍNSKÝ, M. ml. Dítě od početí do puberty: 1500 otázek a odpovědí. 4. vyd. V Praze: Stanislav Juhaňák - Triton, 2017. ISBN 978-80-7553-148-3.
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
  • SVAČINA, Š. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
    recommended literature
  • GREGORA, M. a ZÁKOSTELECKÁ, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. 3., dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4773-6.
  • KUDLOVÁ, E. a MYDLILOVÁ, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1039-0.
  • PAŘÍZKOVÁ, J. a LISÁ, L. Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. Praha: Galén - Karolinum 2007. ISBN 978-80-7262-466-9.
  • KING, K. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007. xi, 315. ISBN 978-0-7817-7798-8.
  • IBURG, A. Výživa dětí: kojíme, krmíme, učíme jíst. 1. vyd. Praha: Svojtka & Co., 2009. ISBN 978-80-256-0223-2.
  • NAVRÁTILOVÁ, M., ČEŠKOVÁ, E. a SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
Teaching methods (in Czech)
Přednáška, seminář, diskuze, samostudium.
Assessment methods (in Czech)
Splnění 80% docházky ve výuce, aktivita ve výuce (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností). Zápočet: písemný test, 80% úspěšnost.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2023, Summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2025, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2025/UNZSOP043