FVP:UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pr - Course Information
UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky
Faculty of Public Policies in OpavaSummer 2025
- Extent and Intensity
- 0/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- PhDr. Zdeňka Římovská, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Institute of Public Administration and Social Policy – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Ing. Lucie Kamrádová, Ph.D. - Prerequisites (in Czech)
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(C)
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Social Work in Public Administration (programme FVP, SPVS)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je umožnit studentům získat základní informace o ošetřovatelské péči včetně nácviku provádění praktických výkonů. Student bude schopen po absolvování předmětu provádět základní ošetřovatelské intervence v souladu s nejnovějšími poznatky při dodržení postupu lege artis. Umožňuje studentům získat základní orientaci v základních lidských potřebách včetně jejich saturace u klientů/pacientů. Část předmětu je zaměřena na získání odborných znalostí z oblasti nejčastějších chronických onemocnění včetně specifik ošetřovatelské péče o tyto klienty/pacienty
- Syllabus (in Czech)
- 1. Ošetřovatelství jako věda, ošetřovatelská péče, lidské potřeby z pohledu ošetřovatelství. Spolupráce sociální práce a zdravotnictví.
- 2. Zajištění bezpečného domácího prostředí, vybavení, základní bezpečnostní prvky a pomůcky.
- 3. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace.
- 4. Podpora aktivity pacientů, mobilizace.
- 5. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla.
- 6. Prevence dekubitů, polohování.
- 7. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, nazogastrické a orogastrické sondy.
- 8. Dietní systém, rozdělení diet, využití diet v rámci léčebné péče.
- 9. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace.
- 10. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie.
- Literature
- required literature
- Povinná literatura
HEIDEROVÁ, H. Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky Distanční studijní text Opava 2021.
HLUBKOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v
- Povinná literatura
- Assessment methods (in Czech)
- Zápočet – zápočtový test a zkouška. Kombinovaná forma: splnění korespondenčních úkolů. Zkouška: písemné prověření znalostí z přednášek a povinné literatury dle sylabu předmětu.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on the extent and intensity of the course: 10př/sem.
- Enrolment Statistics (Summer 2025, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2025/UVSSPUD021