INF252 Informatics in Tourism

School of Business Administration in Karvina
Summer 2008
Extent and Intensity
2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Milan Němčanský (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Milan Němčanský
Department of Informatics and Mathematics – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úkolem předmětu je formulovat poznatky o způsobech realizace a využití informačních technologií a informačních toků v rámci cestovního ruchu. Cílem je seznámit s pronikáním informačních systémů do konkrétních oblastí cestovního ruchu (rezervační systémy, informační systémy, hotelové a stravovací služby, doprava apod.). Mimo teoretického přehledu je kladen důraz na praktické seznámení se softwarem a hardwarem informačních technologií cestovního ruchu, předvedení software a získání osobních zkušeností studenta s konkrétními programy např. cestovních kanceláří. Obsahově předmět prezentuje nejnovější trendy ve vývoji řídících, technologických a realizačních systémů v cestovním ruchu. Záměrem je i těsné propojení obsahu předmětu s praxí.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Informační objekty definované pro oblast cestovního ruchu.
    2. Specifika zpracování a obsahu informací v cestovním ruchu.
    3. Informační databáze - specifika databází v cestovním ruchu, specifika datových struktur, práce s daty v reálném čase .
    4. Specifika firemních informačních systémů pro použití v oblasti cestovního ruchu.
    5. Poskytování informačních a rezervačních služeb, zabezpečení a ochrana dat, softwarové systémy, hardwarové předpoklady, aplikace Internetu.
    6. Specifika sítí v cestovním ruchu se zaměřením na WAN.
    7. Informační centra a jejich využití v cestovním ruchu, WWW realizace, WAP realizace, poskytování informačních a rezervačních služeb, přehled poskytovaných služeb, dostupnost, praktické ukázky pomocí konkrétního software.
    8. Multimediální informace a nabídky v cestovním ruchu (výstavy, veletrhy, internet, televize apod.)

    Obsah předmětu:
    1. Informační objekty charakteristické pro oblast cestovním ruchu, jejich vlastnosti, charakteristiky a vztahy mezi nimi.
    2. Informace v oblasti cestovního ruchu, obsahy, specifika, informační toky. Rozhodovací a řídící proces, softwarové a hardwarové zabezpečení.
    3. Databázové struktury, základní struktury dat, modifikace datových struktur podle uživatelů. Rozsáhlé datové systémy, dislokace databází.
    4. Charakteristiky firemních informačních systémů používaných v oblasti cestovního ruchu, účetní a skladové systémy, zabezpečení firemních dat.
    5. Rezervační a informační systémy, regionální informační systémy, rešeršní systémy. Využití informačních technologií při realizaci těchto systémů, softwarové zabezpečení.
    6. Specifika sítí používaných v oblasti cestovního ruchu, rozlehlé sítě, propojení lokálních sítí. Využití firemních sítí pro oblasti cestovního ruchu. Využití Internetu pro rezervační a objednávkové služby. Dostupné komunikační technologie.
    7. Software pro oblast cestovního ruchu, praktické ukázky, obsluha, charakteristiky, využitelnost, slučitelnost s jinými systémy, firemní prezentace, software pro vytváření informačních center.
    8. Multimediální informace a nabídky v cestovním ruchu, ukázky prezentace na CD a na internetu z výstav, veletrhů, internetu, televize apod.).

    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána elektronická média (internet na PC učebně, dataprojektor).
Literature
    required literature
  • ZELENKA, J. Sylaby. info
  • ZELENKA, J. Využití počítačů v cestovním ruchu. Praha, Grada, 1998. info
  • ZELENKA, J. Informatika v cestovním ruchu. Hradec Králové, Gaudeamus, 1996. info
  • KASPAR, C. Úvod do manažmentu cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-3-9. info
  • SMETÁČEK, V. Informace o informacích. Praha: Grada, 1993. ISBN 80-85623-22-6. info
    recommended literature
  • mesačníky. COT, Food - Servise, Restaurant revue, Firemní literatura, Firemní manuál (WHORES, BSC apod.). info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2007.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/INF252