OPF:MARPDGA Dietary Gastronomy - Course Information
MARPDGA Dietary Gastronomy
School of Business Administration in KarvinaSummer 2008
- Extent and Intensity
- 1/3/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavlína Sonnková
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Syllabus (in Czech)
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování, z důvodu krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
1. Význam dietní gastronomie
2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
5. Druhy a rozdělení diet
6. Dieta č. 1 - žaludeční šetřící, dieta č. 2 - žaludeční dráždivá.
7. Dieta č.3 -protisklerotická.
8. Dieta č.4 - žlučníková s omezením tuku, dieta č. 5 - jaterní bílkovinná s omezením tuku.
9. Dieta č. 6 - bezpurinová s omezením dráždivých látek solí kyseliny močové a šťavelové.
10. Dieta č. 7 - zeleninová, ovocná , dieta č. 8 - redukční, dieta č. 9 - diabetická.
11. Dieta č. 10 - neslaná s omezením bílkovin, dieta č. 11 - výživná
12. Práce s Recepturami dietního stravování
13. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování, z důvodu krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami, uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
- Literature
- required literature
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
- ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1. info
- HEJDA, S. aj. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1985. info
- recommended literature
- BLATTNÁ, J. Minerální látky a stopové prvky. Výživa a potraviny, 5, Zpravodaj, s.171. info
- KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. info
- HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
- MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/MARPDGA