KCRCMEG International Gastronomy

School of Business Administration in Karvina
Summer 2010
Extent and Intensity
8/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Poláček
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Historie mezinárodní kuchyně
    2. Vznik a význam rituálních hostin
    3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
    4. Kulinářské oblasti Francie
    5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
    6. Zvláštnosti americké kuchyně
    7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
    8. Nové trendy v přípravě pokrmů
Literature
    required literature
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • NFHR ČR. Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 2004. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    recommended literature
  • Metz, R., Grüner H., Kessler, T. Restaurace a host. Evropa Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • DAŠEK G., KULIŠ, J. Cizinec v hotelu a restauraci. Praha: Fortuna, 1991. info
  • HORÁČKOVÁ, D., BAYERLOVÁ, E. Schůzky s Lukulem. Praha: Fortuna, 1987. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCRCMEG