OPF:KCRCMSS Food and Beverage Management - Course Information
KCRCMSS Food and Beverage Management
School of Business Administration in KarvinaSummer 2010
- Extent and Intensity
- 8/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Anna Wenzelová (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Anna Wenzelová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových středisek, managementem úseku stravovacích služeb zařízení cestovního ruchu a zabezpečováním různých společenských akcí.
- Syllabus (in Czech)
1. Vývoj pohostinství a postavení společného stravování u nás i ve světě
2. Gastronomie a podnikání v gastronomii
3. Management stravovacího úseku v hotelovém a restauračním podniku
4. Management výrobního střediska - charakteristika a vybavení (1. část)
5. Management výrobního střediska - řízení činností (2. část)
6. Management výrobního střediska - nákupní a skladovací činnost (3. část)
7. Management odbytových středisek
8. Prodejní program a sestavení nabídky
9. Zážitková gastronomie
10. Tvorba cenové politiky v gastronomii
11. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy v gastronomických zařízeních
12. Kvalita gastronomických služeb a ekologie provozu
13. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
- Literature
- required literature
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- recommended literature
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- AUTORSKÝ TÝM HRMC. Řízení stravovací činnosti aneb Food & Beverage management na konci 90. let. PRAHA: NFHR ČR, 1997. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- AUTORSKÝ TÝM. Food and beverage management. Praha: NFHR, 1995. info
- AUTORSKÝ TÝM HRMC. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCRCMSS