KCRPMEG International Gastronomy

School of Business Administration in Karvina
Summer 2013
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Mgr. Jiřina Sněhotová (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Poláček
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Historie mezinárodní kuchyně
    2. Vznik a význam rituálních hostin
    3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
    4. Kulinářské oblasti Francie
    5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
    6. Zvláštnosti americké kuchyně
    7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
    8. Nové trendy v přípravě pokrmů
Literature
    required literature
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • NFHR ČR. Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 2004. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    recommended literature
  • kolektiv autorů německého vydání. La dolce vita. Nakl. Naumann-Göbel. info
  • Odborné časopisy: Food Service, Restaurant Revue, Gastronomická revue , RUHL T.. "Port Cullinaire No 1- 11"-odborný gastronomický časopis. info
  • ROSE MARIE DONHAUSER. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
  • FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
  • HOLUB a kol.,. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. VŠH Praha 8, 2004. ISBN 80-86578-16-. info
  • KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
Teaching methods
Lecturing
Interactive lecture
Skills demonstration
Seminar classes
Assessment methods
Test
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2011, Summer 2012, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2013/KCRPMEG