CVABPCMN Tourism Trade and Services Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2020
Extent and Intensity
2/1/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Lubomír Schellong, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
doc. Ing. Lubomír Schellong, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( P )
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • 1. Charakteristika služeb cestovního ruchu, význam pro cestovní ruch Cestovní ruch a jeho vývoj, charakteristika, ekonomika a průmysl cestovního ruchu, trh cestovního ruchu, spotřeba a specifické znaky služeb cestovního ruchu ? rozdělení, požadavky kvality, specifikace a jejich význam v rozvoji cestovního ruchu.
    2. Zprostředkovatelské služby v cestovním ruchu, touroperátorská činnost Základní charakteristiky služeb zprostředkovatelských, jejich význam, klasifikace, provozování cestovních kanceláří, činnost cestovních agentur a turistických informačních center, legislativa cestovního ruchu, vytváření zájezdů, smluvní podmínky, ochrana spotřebitele.
    3. Dopravní služby v cestovním ruchu Služby dopravních podniků, význam dopravy v cestovním ruchu, služby železniční, autokarové, letecké, lodní a vodní dopravy, specifická dopravní zařízení v cestovním ruchu.
    4. Služby pojištění v cestovním ruchu Význam pojištění v cestovním ruchu, pojistné riziko a řešení pojistné události při cestách do zahraničí a v tuzemsku, cestovní pojištění ? druhy a pojistné produkty, pojištění cestovní kanceláře proti insolvenci.
    5. Služby ubytovacích zařízení Charakteristika, specifikace a význam ubytovacích zařízení, klasifikace a kategorizace, management a nabídka služeb ubytovacích zařízení, služby pro specifické skupiny hostů.
    6. Služby stravovacích zařízení Stravovací služby a jejich význam v cestovním ruchu, charakteristika, specifikace a klasifikace stravovacích zařízení a stravovacích služeb, řízení stravovacích podniků, vytváření nabídky stravovacích zařízení.
    7. Lázeňské služby Historický vývoj a význam lázeňství a lázeňské péče, lázeňská zařízení ? rozdělení a specifikace, lázeňská péče a nabídka lázeňských pobytů - druhy a typy, řízení lázeňského zařízení, význam volnočasových aktivit v lázeňské péči, české a světové lázeňství, role lázeňství v rozvoji cestovního ruchu.
Literature
    required literature
  • BERÁNEK, J. a kol. Moderní řízení hotelového provozu. Praha: MagConsulting. ISBN 978-80-86724-45-4. 2016. info
  • KOSTKOVÁ, M. Služby cestovního ruchu. Karviná. ISBN 978-80-7248-968-8. 2014. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovnom ruchu. 1. časť. Banská Bystrica: EkF UMB. ISBN 978-80-89090-93-8. 2011. info
    recommended literature
  • NEUFUS, J. a F. KŘÍŽEK. Moderní hotelový management. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3868-0. 2011. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovnom ruchu. 2. časť. Banská Bystrica: EkF UMB. ISBN 978-80-89090-94-5. 2011. info
  • GUČÍK, M. a kol. Manažment cestovného ruchu. Banská Bystrica: EkF UMB. ISBN 978-80-89090-67-9. 2010. info
  • HORNER, S. and J. SWARBROOKE. Business travel and tourism. London: Routledge. ISBN 0 7506 43927. 2001. info
  • KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint. ISBN 80-88848-78-4. 2001. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2019, Summer 2021, Summer 2022, Summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2020, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2020/CVABPCMN