MAR112S Výrobní logistika

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2006
Rozsah
2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. Ing. František Němec, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. Ing. František Němec, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cíl předmětu: Předmět Výrobní logistika připravuje posluchače ke znalostem a dovednostem sloužícím k získání manažerských znalostí potřebných při řešení problémů, které souvisí se zaváděním logistických přístupů do výroby, s problematikou operačního plánování ve vztahu k logistice výroby. Předmět je dále zaměřen na problematiku implementace podnikového logistického řízení. Vymezuje vztahy mezi logistikou a TQM, zabývá se metodami řízení výroby JIT s využitím moderních přístupů jako kanban, 5S, vizuální řízení apod.
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Úvod do logistiky řízení výroby
    2. Operační plánování a řízení
    3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
    4. Implementace podnikového logistického řízení
    5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
    6. Informační systémy a výrobní logistika
    7. Vize podnikového logistického řízení
    8. TQM a logistika
    9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
    10. Logistické přístupy k výrobě
    11. Just-in-time ve výrobě
    12. Systém Kanban
    13. Procesy zlepšování a standardizace
    14. Podpůrné techniky výrobní logistiky

    Obsah předmětu:
    1. Úvod do logistiky řízení výroby
    Podnikové logistické řízení a jeho definice, základní logistické procesy, současný stav výrobní logistiky, perspektivy logistiky výrobních systémů.
    2. Operační plánování a řízení
    Identifikace základních logistických procesů, reengineering základních logistických procesů, definice operačního plánování a řízení, problémy současných systémů plánování operací, význam kvality výrobního a operačního plánování.
    3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
    Plánovací a řídící systémy, identifikace základních aspektů výrobního plánování a řízení, zdroje výrobního plánování v logistice, historický vývoj výrobního plánování, integrace výrobního plánování a řízení se systémy JIT.
    4. Implementace podnikového logistického řízení
    Operační plánování v reálném čase, rozdíly mezi simulací a skutečným reálným časem, geneze vývoje plánování v reálném čase, přínosy operačního plánování v reálném čase, analýza strategie výrobní logistiky.
    5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
    Logistické řízení, faktory řízení, technické faktory, zapojení managementu, vytváření podnikového logistického řízení, vytvoření dlouhodobé logistické strategie, nové manažerské přístupy, podniková disciplína a konzistence.
    6. Informační systémy a výrobní logistika
    Celopodnikové informační systémy, podniková telekomunikační síť, podnikové definice dat, význam celopodnikového řízení, význam technických prostředků, nové způsoby komunikace, systémy PLŘ, MRP, DRP.
    7. Vize podnikového logistického řízení
    Logistika v podnikatelském prostředí, identifikace úrovně stavu řízení logistiky v podniku, integrace JIT s MRP a DRP, nové způsoby výroby, nové způsoby podnikání, akcelerační faktory pro výrobní logistiku.
    8. TQM a logistika
    Význam TQM pro logistické systémy, dualita vztahů TQM a logistiky, společné předpoklady zavádění TQM a logistiky ve výrobě.
    9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
    Postavení výrobní logistiky v podniku, bariery zavádění logistických systémů do výroby, význam a vliv vrcholového vedení pro implementaci logistických systémů, různé přístupy k zavádění logistiky do výroby, vliv jednotlivých článků řízení na implementaci logistických systémů do výroby.
    10. Logistické přístupy k výrobě
    Vztahu logistiky a výroby, druhy ztrát ve výrobě, význam logistiky pro eliminaci ztrát ve výrobě, výhody JIT pro podniky, výhody JIT pro zaměstnance, procesy a operace a jejich definice.
    11. Just-in-time ve výrobě
    Klíčové mechanismy koncepce výroby just-in-time, sekvenční výroba, víceúrovňová výroba, taktovací čas.
    12. Systém Kanban
    Výrobní program Shish-Kebab, úrovňová výroba, taktovací čas, kanban, typy kanbanu, základní pravidla kanbanu.
    13. Procesy zlepšování a standardizace
    Procesy zlepšování, procesy
Informace učitele
Požadavky na absolvování předmětu:
V době řádného konání přednášky posluchači vypracují projekt nebo esej dle zadání vyučujícího v rozsahu cca 10 hodin práce studenta, který odevzdají do konce zápočtového týdne. Téma bude zadáno do 3. týdne po zahájení výuky. Podmínkou připuštění k závěrečnému kreditnímu testu je odevzdání projektu, jeho hodnocení je součástí celkového hodnocení studenta z daného předmětu. Závěrečný kreditní test je hodnocen v rozmezí 0 - 60 bodů (51 - 60 bodů výborně, 41 - 50 bodů velmi dobře, 31 - 40 bodů dobře a 0 - 30 bodů nevyhověl).
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2007.