OPF:MAR112S Výrobní logistika - Informace o předmětu
MAR112S Výrobní logistika
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2006
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. Ing. František Němec, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. Ing. František Němec, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Marketing a management (program OPF, B_EKOMAN) (2)
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu: Předmět Výrobní logistika připravuje posluchače ke znalostem a dovednostem sloužícím k získání manažerských znalostí potřebných při řešení problémů, které souvisí se zaváděním logistických přístupů do výroby, s problematikou operačního plánování ve vztahu k logistice výroby. Předmět je dále zaměřen na problematiku implementace podnikového logistického řízení. Vymezuje vztahy mezi logistikou a TQM, zabývá se metodami řízení výroby JIT s využitím moderních přístupů jako kanban, 5S, vizuální řízení apod.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Úvod do logistiky řízení výroby
2. Operační plánování a řízení
3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
4. Implementace podnikového logistického řízení
5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
6. Informační systémy a výrobní logistika
7. Vize podnikového logistického řízení
8. TQM a logistika
9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
10. Logistické přístupy k výrobě
11. Just-in-time ve výrobě
12. Systém Kanban
13. Procesy zlepšování a standardizace
14. Podpůrné techniky výrobní logistiky
Obsah předmětu:
1. Úvod do logistiky řízení výroby
Podnikové logistické řízení a jeho definice, základní logistické procesy, současný stav výrobní logistiky, perspektivy logistiky výrobních systémů.
2. Operační plánování a řízení
Identifikace základních logistických procesů, reengineering základních logistických procesů, definice operačního plánování a řízení, problémy současných systémů plánování operací, význam kvality výrobního a operačního plánování.
3. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
Plánovací a řídící systémy, identifikace základních aspektů výrobního plánování a řízení, zdroje výrobního plánování v logistice, historický vývoj výrobního plánování, integrace výrobního plánování a řízení se systémy JIT.
4. Implementace podnikového logistického řízení
Operační plánování v reálném čase, rozdíly mezi simulací a skutečným reálným časem, geneze vývoje plánování v reálném čase, přínosy operačního plánování v reálném čase, analýza strategie výrobní logistiky.
5. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
Logistické řízení, faktory řízení, technické faktory, zapojení managementu, vytváření podnikového logistického řízení, vytvoření dlouhodobé logistické strategie, nové manažerské přístupy, podniková disciplína a konzistence.
6. Informační systémy a výrobní logistika
Celopodnikové informační systémy, podniková telekomunikační síť, podnikové definice dat, význam celopodnikového řízení, význam technických prostředků, nové způsoby komunikace, systémy PLŘ, MRP, DRP.
7. Vize podnikového logistického řízení
Logistika v podnikatelském prostředí, identifikace úrovně stavu řízení logistiky v podniku, integrace JIT s MRP a DRP, nové způsoby výroby, nové způsoby podnikání, akcelerační faktory pro výrobní logistiku.
8. TQM a logistika
Význam TQM pro logistické systémy, dualita vztahů TQM a logistiky, společné předpoklady zavádění TQM a logistiky ve výrobě.
9. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
Postavení výrobní logistiky v podniku, bariery zavádění logistických systémů do výroby, význam a vliv vrcholového vedení pro implementaci logistických systémů, různé přístupy k zavádění logistiky do výroby, vliv jednotlivých článků řízení na implementaci logistických systémů do výroby.
10. Logistické přístupy k výrobě
Vztahu logistiky a výroby, druhy ztrát ve výrobě, význam logistiky pro eliminaci ztrát ve výrobě, výhody JIT pro podniky, výhody JIT pro zaměstnance, procesy a operace a jejich definice.
11. Just-in-time ve výrobě
Klíčové mechanismy koncepce výroby just-in-time, sekvenční výroba, víceúrovňová výroba, taktovací čas.
12. Systém Kanban
Výrobní program Shish-Kebab, úrovňová výroba, taktovací čas, kanban, typy kanbanu, základní pravidla kanbanu.
13. Procesy zlepšování a standardizace
Procesy zlepšování, procesy
- Struktura výkladu:
- Informace učitele
- Požadavky na absolvování předmětu:
V době řádného konání přednášky posluchači vypracují projekt nebo esej dle zadání vyučujícího v rozsahu cca 10 hodin práce studenta, který odevzdají do konce zápočtového týdne. Téma bude zadáno do 3. týdne po zahájení výuky. Podmínkou připuštění k závěrečnému kreditnímu testu je odevzdání projektu, jeho hodnocení je součástí celkového hodnocení studenta z daného předmětu. Závěrečný kreditní test je hodnocen v rozmezí 0 - 60 bodů (51 - 60 bodů výborně, 41 - 50 bodů velmi dobře, 31 - 40 bodů dobře a 0 - 30 bodů nevyhověl).
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2006, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2006/MAR112S