OPF:HOT001 Nutrition and Hygiene - Course Information
HOT001 Nutrition and Hygiene
School of Business Administration in KarvinaWinter 2007
- Extent and Intensity
- 3/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Jiří Honka (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Syllabus (in Czech)
- Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
1. Anatomie a fyziologie člověka
2. Epidemiologie a škodliviny
3. Potřeba a význam výživy
4. Nedostatečná a nevyvážená strava
5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
6. Diferenciace ve výživě
7. Obecná hygiena - pracovníků ve veřejném stravování, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče
8. Význam a potřeba ovoce, zeleniny luštěnin, brambor a hub
9. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
10. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
11. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
12. Pochutiny ve výživě
13. Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny
- Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
- Literature
- required literature
- Vyhláška č. 137"O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". info
- SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
- HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
- SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 1990. ISBN 80-7032-250-7. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/HOT001