KCJ508 Introduction to Czech Language and Culture

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
1/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Krystyna Heinz (lecturer)
Mgr. Jana Hejtmánková, Ph.D. (lecturer)
PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D. (lecturer)
PhDr. Krystyna Heinz (seminar tutor)
Mgr. Jana Hejtmánková, Ph.D. (seminar tutor)
PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Krystyna Heinz
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
The goal of the subject is the preparation of foreign students for the stay in the Czech Republic and the interaction within multinational and multicultural groups both from the point of view of linguistic and cultural competence. The course is divided into two parts taught simultaneously at the beginning of students´ stay in the CR. The first part focuses on basic Czech, the other involves data related to Czech culture and comparisons of cultures. The topics covered in the course were selected on the basis of a questionnaire research conducted in the group of foreign students studying at the School of Business Administration in the winter semester 2002.
Syllabus (in Czech)
  • The structure of the course:
    1 Language
    1 Introduction
    2 Greetings
    3 Food
    4 In the restaurant
    5 In the shop
    6 Public transport
    7 University
    8 Travelling
    Culture
    Czech culture within European cultures
    Geographical location Czech eating habits
    Eating out in the Czech Repu blic
    Czech specifics and comparisons
    Places of interest in the Czech Republic
    Shopping in the Czech Republic
    Education in the Czech Republic
    The contents of the course:
    1 Czech for foreigners I
    Lekce 1
    Introduction
    Czech alphabet
    Pronunciation
    Social phrases, greetings I, addressing people
    Co je to? Kdo je to?
    Lekce 2
    Greetings II
    Who´s it? Kdo je to?
    To be, personal pronouns
    Conversation - first meeting
    Co je to? Kdo je to?
    Lekce 3
    Speaking about people. Basic information.
    Gender
    Jak se jmenujete? Jmenuju se ?
    Jak se máte/ Jak se máš?
    Lekce 4
    Speaking about places and time
    Locative
    Kde je univerzita?
    Lekce 5
    V restauraci - In the restaurant
    Menu
    Grammatical gender II
    Nominative and Accusative cases
    Co si dáte?
    Lekce 6
    V obchodě - In the shop
    Numbers
    Prices
    Kolik stojí pivo? How much is beer?
    - Pivo stojí 20 korun.
    Lekce 7
    Na nádraží - At station
    Numbers 2
    Kolik stojí jízdenky. Máme slevu?
    Revision
    Lekce 8
    Ve studentském klubu - In the students club
    Grammatical gender III
    Adjectives
    Pojd´ si zatančit.
    Lekce 9
    V knihovně - In the library
    Grammatical gender and Adjectives 2
    Chtěla bych si půjčit učebnici.
    Lekce 10
    Na výletě - Sightseeing
    Personal pronouns
    Je víkend. Máme volno.
    The structure of the course:
    1. Fonetika
    2. Seznámení
    3. Něco o sobě a mých příbuzných
    4. První dny na Obchodně podnikatelské fakultě SU v Karviné
    5. Češi na první pohled
    6. Jdeme nakupovat do obchodů a supermarketů v ČR
    7. Jdeme do restaurace, kavárny a studentského klubu
    8. Cestujeme po Severomoravském regionu
    9. Chceme poznat Prahu
    10. V čem se lišíme
    The contents of the course:
    1. Fonetika
    Systém samohlásek
    a souhlásek v českém jazyce.
    Abeceda.
    2. Seznámení - pozdravy, oslovení,
    představování, národnosti
    Pozdravy, oslovení, představování,
    Národnosti. Předložky z, v, na
    Osobní zájmena.Tázací zájmena,
    příslovce (?do? Co? Kde? Kam?
    Tam, tudy.Odkud?)
    Sloveso být.
    3. Něco o sobě a mých příbuzných
    Mám..., kolik je mi (tobě, jemu) let?
    Kdo jsem, kdo je on,ona?Kdy?
    Čím jsi (je on, ona)? Názvy profesí.
    Vyjadřování vlastnictví - mít.
    Přivlastńovací zájmena.
    4. První dny na Obchodně podnikatelské
    fakultě SU v Karviné
    Vyjádření prosby, díků, a omluvy.
    Názvy dnů, určování času, fáze dne.
    Příslovce a předložky místa, času.
    Podstatná jména (koncovky 6. ,7. p.sg.)
    Slovesa začínat, trvat, končit - bud. čas.
    Modální slovesa.
    5. Češi na první pohled
    Zevnějšek.
    Charakter. Barvy.
    Vazby se slovesem mít.
    Přídavná jména.
    Stupňování přídavných jmen.

    6. Jdeme nakupovat do obchodů a supermarketů v ČR
    Názvy obchodů,oddělení v supermarketech,
    potravin, zboží.
    Číslovky. Peníze.
    Minulý čas. Sloveso chtít.

    7. Jdeme do restaurace, kavárny a
Literature
    required literature
  • HEINZOVÁ, K. Czech culture. Karviná. info
  • HEJTMÁNKOVÁ, J. Czech for foreigners. Karviná. info
  • HEINZOVÁ, K. Intercultural Communication. Karviná, 2001. ISBN 80-7248-120-7. info
    recommended literature
  • HOLÁ, L. Czech Step by Step. Praha: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-402-6. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Summer 1991, Winter 1991, Summer 1992, Winter 1992, Summer 1993, Winter 1993, Summer 1994, Winter 1994, Summer 1995, Winter 1995, Summer 1996, Winter 1996, Summer 1997, Winter 1997, Summer 1998, Winter 1998, Summer 1999, Winter 1999, Summer 2000, Winter 2000, Summer 2001, Winter 2001, Summer 2002, Winter 2002, Summer 2003, Winter 2003, Summer 2004, Winter 2004, Summer 2005, Winter 2005, Summer 2006, Winter 2006, Summer 2007, Summer 2008.
  • Enrolment Statistics (Winter 2007, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/KCJ508