OPF:KCR001 Výživa a hygiena - Informace o předmětu
KCR001 Výživa a hygiena
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2009
- Rozsah
- 3/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Jiří Honka (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (přednášející) - Garance
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
- Osnova
1. Anatomie a fyziologie člověka
2. Epidemiologie a škodliviny
3. Potřeba a význam výživy
4. Nedostatečná a nevyvážená strava
5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
6. Diferenciace ve výživě
7. Obecná hygiena - pracovníků ve veřejném stravování, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče
8. Význam a potřeba ovoce, zeleniny luštěnin, brambor a hub
9. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
10. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
11. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
12. Pochutiny ve výživě
13. Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny
- Literatura
- povinná literatura
- Vyhláška č. 137"O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". info
- SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
- HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
- SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 1990. ISBN 80-7032-250-7. info
- Informace učitele
- Během předmětu studenti vypracují a obhájí závěrečnou seminární práci. Předmět je ukončen závěrečným písemným testem a zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2009/KCR001