KCR001 Výživa a hygiena

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2009
Rozsah
3/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Jiří Honka (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
Osnova

  • 1. Anatomie a fyziologie člověka
    2. Epidemiologie a škodliviny
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Nedostatečná a nevyvážená strava
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě
    7. Obecná hygiena - pracovníků ve veřejném stravování, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče
    8. Význam a potřeba ovoce, zeleniny luštěnin, brambor a hub
    9. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
    10. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
    11. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
    12. Pochutiny ve výživě
    13. Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny
Literatura
    povinná literatura
  • Vyhláška č. 137"O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 1990. ISBN 80-7032-250-7. info
Informace učitele
Během předmětu studenti vypracují a obhájí závěrečnou seminární práci. Předmět je ukončen závěrečným písemným testem a zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2009/KCR001