OPF:KCJKPN16 Professional Language for Hote - Course Information
KCJKPN16 Professional Language for Hotel Services - German - 6th Part
School of Business Administration in KarvinaWinter 2011
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- M.A. Alexander Alisch (seminar tutor)
Mgr. Marta Banková (seminar tutor)
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D. (seminar tutor)
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Michaela Kryšpínová (seminar tutor)
Mgr. Blanka Mikolajková (seminar tutor)
Mgr. Květuše Mozielowská (seminar tutor) - Guaranteed by
- PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Úroveň - B 2.2 pokročilí (odborný jazyk) Cílem předmětu optimalizovat kontakt s partnery z německo-jazyčné oblasti. Vedle komunikační kompetence je zde v popředí interkulturní přístup, tzn.orientace na rozdíly mezi výchozí a cílovou kulturou, možnosti překonávání kulturního šoku, stereotypy a předsudky, národní zvyky, mentalitu, hodnoty, symboly aj. Ze specifických kulturních témat se studenti seznámí s problematikou imigrantů, stravovacími zvyky, kulturními a společenskými reáliemi.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Kultur
2. - 3. Stereotype und Vorurteile
4. - 5. Kulturwerte
6. - 7. Einwanderungsland Deutschland
8. - 9. Deutschsprachige Länder
10. - 11. Gastronomie
12. Humor
13. Präsentation der Seminararbeit
1. Kultur
pojem kultura, jednotlivé složky kultury, model kulturního šoku
2. Stereotype und Vorurteile
stereotypy a předsudky, mechanizmy vniku stereotypů a předsudků a jejich možná prevence
3. Stereotype und Vorurteile
jak stereotypy a předsudky fungují, komparace výchozí a cílové kultury
4. Kulturwerte
národní identita, kulturní hodnoty jednotlivých zemích,
5. Kulturwerte
hodnotová orientace vlastní kultury
6. Einwanderungsland Deutschland
jednotlivé země Německa, problematika přistěhovalců v jednotlivých spolkových zemích
7. Einwanderungsland Deutschland
otevřenost jednotlivých kultur vůči přistěhovalcům, akulturace, tolerance
8. Deutschsprachige Länder
německojazyčná oblast z hlediska cestovního ruchu
9. Deutschsprachige Länder
německojazyčná oblast z hlediska kulturních, historických a společenských reálií
10. Gastronomie
gastronomie, úvod do problematiky národních stravovacích návyků
11. Gastronomie
typická jídla a speciality v jednotlivých spolkových zemích
12. Humor
různé druhy humoru a témata, typická témata, intekulturní rozdíly
13. Präsentation der Seminararbeit
- 1. Kultur
- Literature
- required literature
- HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Praha: Ekopress, 2008. ISBN 978-80-86928-41-5. info
- ORSZULIKOVÁ, I., MARTINEK, D. Deutsch-Interkulturell (Lesetraining). Karviná: SU OPF, 2006. info
- BARBERIS, P., BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Gespräche führen. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2000. ISBN 3-19-001646-1. info
- Language of instruction
- German
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2011/KCJKPN16