MARNKRKM Quality Management for Managers

School of Business Administration in Karvina
Winter 2012
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Předmět vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Znalost mezinárodních norem jakosti a jejich uplatňování dává studentům nezbytnou orientaci v požadavcích uplatňovaných v rámci tržního hospodářství a volného pohybu zboží v zemích EU. Studenti jsou také výrazně motivováni k důslednému sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Význam a vývoj jakosti.
    2. Koncepce řízení kvality ve vybraných zemích světa
    3. Podpora politiky jakosti v Evropě
    4. Státní politika jakosti v ČR.
    5. Evropská a národní ceny za jakost.
    6. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace, normy ISO 9000, ISO 14000.
    7. ISO 22000, HCCP, ostatní normy jakosti
    8. TQM
    9. Metody a nástroje zlepšování kvality.
    10. Metody a nástroje zlepšování kvality - 2. část
    11. Náklady na jakost.
    12. Role vědního managementu v zabezpečování kvality.
    13. Etické základy jakosti.
    1. Význam a vývoj jakosti. Význam jakosti v oblasti zvyšování konkurenceschopnosti, historie a vývoj jakosti, základní prvky a charakteristiky jakosti.
    2. Koncepce řízení kvality ve vybraných zemích světa: Japonsku, USA.

    3. Podpora politiky jakosti v Evropě. Evropské orgány podporující rozvoj kvality a nástroje podpory kvality (EFQM, EOQ). Modul Excelence, Evropská cena za jakost, národní ceny za jakost.
    4. Státní politika jakosti v ČR. Organizační zabezpečení NPJ, Národní rada, programy podpory jakosti v ČR.
    5. Evropská a národní ceny za jakost. Struktura Evropské ceny za jakost, podmínky pro udělování, Cena České republiky za jakost, Cena Anežky Žaludové, Czech Made.
    6. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace. Prokazování shody, normy ISO 9000, ISO 14000.
    7. ISO 22000, HCCP, ostatní normy jakosti. Kvalita a bezpečnost potravin, určování kritických bodů, povinnost podniků v potravinovém řetězci, normy EMAS a OHSAS.
    8. TQM. Filosofie a podstata TQM, řízení na principu TQM, přínos a překážky realizace TQM
    9. Metody a nástroje zlepšování kvality. Kontrolní tabulky, vývojový diagram, diagram příčin a následků.
    10. Metody a nástroje zlepšování kvality. Paretova analýza, histogram.
    11. Náklady na jakost. Význam ekonomiky kvality, členění a výpočet nákladů na jakost, společenské náklady na jakost.
    12. Role vědního managementu v zabezpečování kvality. Vědní management jako součást řízení nové společnosti a zdokonalování kvality, vzdělávající se organizace prostřednictvím kvality lidí.
    13. Etické základy jakosti. Očekávání Evropské unie v oblasti etiky a kvality, výchova vedoucích pracovníků v systému hodnot. Program Fair Play.
Literature
    required literature
  • GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti. Karviná: SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-366-8. info
  • PETŘÍKOVÁ, R. Lidé - zdroj kvality, znalostí a podnikových výkonů. Ostrava: Dům techniky, 2002. ISBN 80-02-01490-1. info
    recommended literature
  • Internetové stránky České společnosti pro jakost: www.csq.cz. info
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) číslo 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. info
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) číslo 852/2004 ze dne 29. dubna 2004, o hygieně potravin. info
  • KOŽÍŠEK, J., STIEBEROVÁ, B. Management jakosti I. Praha: České vysoké učení technické, 2010. ISBN 978-80-010-4568-8. info
  • NENADÁL, J. a KOL. Moderní systémy řízení jakosti: quality management. Praha: Professional Publishing, 2010. ISBN 80-7261-071-6. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Knowledge Management as an Important Tool for Company. Journal of Information, Control and Management Systems. Volume 6. Žilina: University of Žilina, 2008. info
  • GABRYŠOVÁ, M. TQM. Komplexné manažerstvo kvality, Manažerstvo kvality, história, koncepty, metody. Bratislava: Mateides a kol.,, 2006. ISBN 80-8057-656-4. info
  • NENADÁL, J. Total Quality Management: principles approaches processes (vybrané kapitoly). Katowice: Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, 2003. ISBN 83-88402-24-2. info
Teaching methods
One-to-One tutorial
Skills demonstration
Students' self-study
Assessment methods
Written exam
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž94
Přednáška6
Zkouška40
Summary146
The course is also listed under the following terms Winter 2013.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/MARNKRKM