MARETJA Quality Theory

School of Business Administration in Karvina
Winter 2013
Extent and Intensity
0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem, Ochranou zájmů spotřebitele dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující předmět Řízení jakosti A, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Užitná hodnota a jakost zboží.
    2. Měření vlastnosti zboží
    3. Jakostní skupiny a jakostní značky
    4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
    5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
    6. Poživatiny (látky živící)
    7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
    8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
    9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
    10. Genetická modifikace potravin
    11. Technologie radiačního ošetření potravin
    12. Falšování zboží
    13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit

Literature
    required literature
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
    recommended literature
  • Zákon 4.59/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. info
  • SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
  • PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3. info
  • Občanské sdružení spotřebitelů. D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test",, 2000. info
  • ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
  • ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
  • TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
Teaching methods
One-to-One tutorial
Skills demonstration
Students' self-study
Assessment methods
Written exam
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 3 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Winter 2007, Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2013/MARETJA