CVABPCPO Business in Tourism

School of Business Administration in Karvina
Winter 2019
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( P )
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • 1. Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu
    Specifika okolí podniku (podnikatelského prostředí) a jeho členění. Charakteristika vnějšího prostředí podniku. Podsystémy okolí podniku. Hodnocení kvality podnikatelského prostředí.
    2. Podnikání a podpora podnikání v cestovním ruchu
    Podnik a podnikání, formy podnikatelských struktur. Členění podniků, jeho cíle, funkce a činnosti v oblasti cestovního ruchu. Podpora podnikání v cestovním ruchu, subjekty poskytující podporu, koncepce státní politiky cestovního ruchu v České republice.
    3. Podnikatelský záměr, produkt v turismu a jeho kvalita, standardy a hodnocení kvality
    Podnikatelský záměr, zásady a principy pro jeho zpracování. Vymezení jednotlivých částí podnikatelského záměru. Vymezení produktu cestovního ruchu, katalogová nabídka produktu. Kvalita a hodnocení kvality produktu v cestovním ruchu. Strategie prodeje produktu cestovních kanceláří a cestovních agentur.
    4. Zaměstnanci podniku cestovního ruchu
    Práce se zaměstnanci podniku, personální práce, řízení lidských zdrojů, její cíle, úkoly a činnosti. Péče o zaměstnance, jejich motivace a vzdělávání. Formy odměňování zaměstnanců. Pracovně právní vztahy a flexibilní formy práce.
    5. Podnikatelská etika a společensky odpovědné podnikání v podmínkách cestovního ruchu
    Etika a etický kodex, podnikání v cestovním ruchu. Společenská odpovědnost, společensky odpovědné chování a podnikání.
    6. Sdružování podniků, profesní sdružení a asociace v cestovním ruchu
    Procesy sdružování podniků, způsoby a motivy koncentrace. Integrační procesy v cestovním ruchu. Příklady profesních sdružení v cestovním ruchu.
Literature
    required literature
  • KUČEROVÁ, J. a J. ŠMARDOVÁ. Podnikanie v cetovnom ruchu. Bratislava: Wolters Kluwer. ISBN 978-80-8168-396-1. 2016. info
  • PALATKOVÁ, M. a kol. Management cestovních kanceláří a agentur. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3751-5. 2013. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-86724-02-6. 2004. info
    recommended literature
  • PELLEŠOVÁ, P. a P. KAJZAR. Podnikání v hotelnictví. Karviná: SU OPF, 2016. info
  • RYGLOVÁ, K., M. BURIAN a I. VAJČNEROVÁ. Cestovní ruch - podnikatelské přístupy a příležitosti v praxi. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4039-3. 2011. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Kvalita ve službách cestovního ruchu. Praha: VŠE. ISBN 978-80-245-1766-7. 2011. info
  • HASSANIEN, A., C. DALE and A. CLARKE. Hospitality Business Development. Oxford: Elsevier L.t.d. ISBN 978-1-85617-69-5. 2010. info
  • KOSMÁK, P. Hotelové podnikání a integrační procesy. Praha: VŠH. ISBN 978-80-86578-50-7. 2005. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2018, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023, Winter 2024.
  • Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2019/CVABPCPO