PEMBPEPO Economy of Enterprise

School of Business Administration in Karvina
Winter 2019
Extent and Intensity
1/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (lecturer)
Ing. Petra Krejčí, Ph.D. (lecturer)
Ing. Petra Krejčí, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Timetable
Tue 11:25–12:10 AULA, except Tue 26. 11. ; and Tue 26. 11. 11:25–12:10 B101
  • Timetable of Seminar Groups:
PEMBPEPO/01: Tue 8:05–9:40 B207, P. Krejčí
PEMBPEPO/02: Tue 12:15–13:50 B307, P. Krejčí
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( P )
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 60 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/60, only registered: 0/60
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • 1. Základní charakteristika podniku.
    Cíle podniku a jeho funkce (činnosti). Organizační výstavba podniku. Životní cyklus podniku a jeho fáze. Majetková a kapitálová struktura podniku. Zakladatelský rozpočet. Výrobní faktory a jejich klasifikace. Spotřeba výrobních faktorů.
    2. Hodnotové toky v podniku.
    Náklady podniku. Kritéria třídění nákladů v podniku Nákladová funkce. Využití nákladové funkce v manažerském rozhodování. Výkony, výnosy, tržby. Náklady, výnosy, výsledek hospodaření v diagramu bodu zvratu.
    3. Rozhodovací úlohy v řízení podniku
    Základní postupy rozhodování o ceně, sortimentu, limitech nákladů, vycházející ze znalosti bodu zvratu.
    4. Hlavní podnikové procesy.
    Nákupní činnost podniku. Ukázka tvorby plánu nákupu. Výrobní činnost podniku (včetně podniků služeb). Ukázka tvorby plánu výroby. Prodejní činnost podniku. Ukázka tvorby plánu prodeje.
    5. Vedlejší podnikové procesy.
    Personální činnost v podniku. Podpůrné činnosti podniku (správa, investice?)
    6. Podnikové početnictví a jeho význam
    Kalkulace nákladů, metody kalkulace nákladů. Základní druhy kalkulací. Rozpočet podniku (základní).
Literature
    required literature
  • ČEMERKOVÁ, Š., J. ŠEBESTOVÁ a K. STELMACH. Nauka o podniku I.. Online. Bratislava, 2016. ISBN 978-80-89553-43-3. [citováno 2024-04-23] info
  • ČEMERKOVÁ, Š., J. ŠEBESTOVÁ a K. STELMACH. Nauka o podniku II.. Online. Bratislava, 2016. ISBN 978-80-89553-44-0. [citováno 2024-04-23] info
  • CHOBOTOVÁ, M. a kol. Podniková ekonomika v definicích a příkladech. Online. Karviná: SU OPF, 2010. ISBN 978-80-7248-64-10. [citováno 2024-04-23] info
    recommended literature
  • SYNEK, M. a kol. Podniková ekonomika. Online. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. [citováno 2024-04-23] info
  • WÖHE, G. a E. KISLINGEROVÁ. Úvod do podnikového hospodářství. Online. 2. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007. ISBN 978-80-7179-897-2. [citováno 2024-04-23] info
  • BOUKAL, P., H. MIKOVCOVÁ a H. SCHOLLEOVÁ. Podniková ekonomika 1. Sbírka příkladů. Online. Praha: VŠE, 2005. ISBN 80-245-0679-3. [citováno 2024-04-23] info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2018, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023, Winter 2024.
  • Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2019/PEMBPEPO