ULGATL0011 Spa establishment operation

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2011
Extent and Intensity
1/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti budou seznámeni s významem a postavením lázeňství v rozvoji regionu, specifickými znalostmi potřebnými pro výkon samostatné činnosti i střední řídící funkce v lázeňském provozu. Cílem je diferenciace specifik lázeňských služeb od standardních hotelových a gastronomických služeb. Studenty je nezbytné naučit využívat potenciál lázeňských zařízení pro přípravu programů nejen pro léčebnou, ale zejména pro preventivní péči jednotlivců o svůj zdravotní stav (fyzický i psychický). Dále je třeba vést studenty ke schopnosti identifikovat chybějící služby a hledat cesty k jejich úspěšnému zavedení v lázeňských zařízeních. Současně je třeba naučit studenty ovládat základní vazby týkající se organizace a řízení ekonomické efektivnosti lázeňského provozu.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Postavení, význam a podpora lázeňství pro rozvoj regionu
    2. Majetkoprávní vztahy v lázeňství a vliv jejich transformace na lázeňský provoz
    3. Lázeňská péče a systém poskytování lázeňských služeb s vazbou na zdravotní pojištění
    4. Klasifikace lázeňských služeb a jejich specifika v uzavřeném či otevřeném (komerčním) provozu
    5. Ubytovací služby a jejich význam pro lázeňský pobyt
    6. Gastronomické služby jako nedílná součást léčebné péče
    7. Doplňkové služby, volnočasové aktivity, služby poskytované jinými provozovateli
    8. Organizace a řízení provozu lázeňských zařízení
    9. Ekonomika a provoz lázeňského zařízení
    10. Tvorba produktů lázeňské péče a jejich propagace
    11. Profesní organizace v lázeňství
Literature
    recommended literature
  • odborné časopisy. Hotel & Spa, Food Service, Hotel Revue. info
  • DĚDINA, J. Management, organizování a ekonomika lázeňství. Praha: VŠ CRHL, 2004. ISBN 80-86592-01-4. info
  • SEIFERTOVÁ, V. Marketing v lázeňském cestovním ruchu. Praha: VŠ CRHL, 2003. ISBN 80-86592-00-6. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • MORRISON, A. M. Marketing v pohostinství a CR. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-605-90-2. info
  • BURT, B. Best Spas of the world. 2nded. The Globe Pequot press, 1979. ISBN 0-7627-2473-0. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017.
  • Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2011/ULGATL0011