ULGATLA067 Stravování a pohostinství ve městech českých zemí v minulosti

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2013
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje v přednáškové části základní přehled informací jednak o stravování, privátní kuchyni a stolování městské společnosti, absorbujících vlivy venkovské a šlechtické a dotvářejících se do specifické podoby díky rozvinutému trhu s potravinami, pochutinami a kořením a formující rozhodujícím způsobem obecnou kuchyni a stavování moderní doby a dále o struktuře a vývoji městských pohostinských zařízení poskytujících služby v oblasti stravování, ubytování a společenské zábavy (výčepy, šenky, hostince, restaurační a ubytovací zařízení ad.) v kontextu proměny právních norem a veřejné regulace podnikání a živností. Dané problémové okruhy jsou sledovány v rámci českých zemí, s přihlédnutím k regionálnímu kontextu a poměrům v sousedních, kulturně blízkých zemích, a v jejich historických proměnách od středověku do počátku procesu unifikace v důsledku politických a majetkoprávních změn v polovině 20. století. Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení se s autentickými prameny, vypovídajícími o stravování a pohostinských službách ve vybraných městech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi.
Osnova
  • 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
    2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.
    3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).
    6. Měšťanská strava a kuchyně ve 20. století, její úloha při unifikaci gastronomie.
    7. - 8. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.
    9. Regulace pohostinských služeb v 19. a 20. století, jejich specifikace a funkce ve společenském životě.
    10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
Literatura
    doporučená literatura
  • ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • LENDEROVÁ, M. - JIRÁNEK, T. - MACKOVÁ, M. Z dějin české každodennosti. Praha, 2009. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • ČURDA, D. - HOLUB, K. Stručné dějiny oborů. Potravinářství a hotelnictví. Praha, 2004. info
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury. Praha, 1997. info
  • BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. info
  • BITSCH, I. - EHLERT, T. - ERTZDORFF, X. Essen und Trinkem in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen, 1987. info
  • ŠTIKA, J. Lidová strava na Valašsku. Ostrava, 1980. info
  • WINTER, Z. Kuchyně a stůl našich předků. Praha, 1892. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015.