ULGATLA067 Stravování a pohostinství ve městech českých zemí v minulosti

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2014
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje v přednáškové části základní přehled informací o stravování, privátní kuchyni a stolování městské společnosti, v kontextu poměrů a zvyklostí ve šlechtickém a venkovském prostředí. Věnuje pozornost základním rysům i specifikům stravování,surovinám, potravinám, pochutinám a koření, nápojům alkoholickým a nealkoholickým. Představuje základní tendence formování stravovacích návyků, skladby jídelníčku jednotlivých vrstev ad. Představuje rovněž základní přehled vývoje a struktury pohostinských zařízení, poskytujících služby v oblasti stravování, ubytování a společenské zábavy (výčepy, šenky, hostince, restaurační a ubytovací zařízení ad.). Dané problémové okruhy jsou sledovány v rámci českých zemí, s přihlédnutím k regionálnímu kontextu a poměrům v sousedních, kulturně blízkých zemích, a v jejich historických proměnách od středověku do poloviny 19. století. Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení se s literaturou a autentickými prameny, vypovídajícími o stravování a pohostinských službách ve vybraných městech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku s přihlédnutím k vybraným momentům ve vztahu ke šlechtickému a venkovskému prostředí (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi. Předmět si klade za cíla plikovat interdisciplinární přístup k problematice (historické bádání, využití poznatků pro moderní praxi v gastronomii a cestovním ruchu).
Osnova
  • 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
    2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.
    3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).
    6. - 7. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.
    8. Pohostinská činnost na prahu moderní doby, její specifika a funkce ve společenském životě.
    9.- 10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
Literatura
    povinná literatura
  • ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury. Praha, 1997. info
    doporučená literatura
  • ŽÍBRT, Č. Česká kuchyně za dob nedostatku. Praha, 2012. ISBN 978-80-7272-420-8. info
  • ZÍBRT, Č. Staričeské umění kuchařské. Praha, 2012. ISBN 978-80-7272-400-0. info
  • KMENT, Z. Hospody a jejich historická úloha v českých společnosti. Valašské Meziříčí, 2011. info
  • LENDEROVÁ, M. - JIRÁNEK, T. - MACKOVÁ, M. Z dějin české každodennosti. Praha, 2009. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • kolektiv. Dobrou chuť, velkoměsto. Praha, 2007. ISBN 978-80-86852-16-4. info
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • HRDLIČKA, J. Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice, 2000. info
  • BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. info
  • BITSCH, I. - EHLERT, T. - ERTZDORFF, X. Essen und Trinkem in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen, 1987. info
  • ŠTIKA, J. Lidová strava na Valašsku. Ostrava, 1980. info
  • WINTER, Z. Kuchyně a stůl našich předků. Praha, 1892. info
Výukové metody
Přednášení
Individuální konzultace
Studijní praxe
Metody hodnocení
Zápočet
Informace učitele
Účast na výuce, aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, ústní rozprava.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2015.