ULGATLA013 Společenský a diplomatický protokol

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2018
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Dagmar Zorková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Dagmar Zorková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Dagmar Zorková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je v první řadě prohloubit znalosti studentů v oblasti společenského styku a etikety se zaměřením na nutnost odpovídající komunikace s klientelou. Budoucí manažeři v lázeňství a cestovním ruchu by měli být schopni se v této problematice orientovat, a to jak s ohledem na tuzemské, tak i zahraniční hosty. Smyslem je naučit studenty respektovat pravidla společenského styku při organizování obchodního jednání a orientaci v různých formách společenských podniků. Studenti získají současně základní přehled o významu diplomatického protokolu a dalších aspektech nutných při organizování akcí pro zahraniční klientelu.
Osnova
  • 1. Společenský styk - význam a základní zásady
    2. Etiketa - závaznost a současná úroveň společenského chování
    3. Vzájemný styk osob a jejich komunikace
    4. Základní pravidla v pracovním styku
    5. Příprava, organizace a vedení obchodního jednání
    6. Pracovní cesty jako základ pro obchodní úspěchy firmy
    7. Společenské podniky - příprava, organizace a pravidla
    8. Zvyklosti cizinců, národní mentalita, mezikulturnírozdíly/regionální rozdíly ve světě
    9. Diplomatický protokol - pojem a význam, diplomatický sbor,diplomatické výsady
    10. Základy diplomatické praxe, zřizování diplomatických misí
    11. Konzulární úřady a konzulové
Literatura
    doporučená literatura
  • GULLOVÁ, S. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol. Praha, 2011. info
  • ŠMEJKAL, V. - BACHRACHOVÁ, H. Lexikon společenského chování. 4. dopl. a aktuali vyd. Praha, 2008. info
  • RÝZNAR, L. Společenský protokol v různých kulturách aneb Místní zvyklosti důležité pro pracovní kontakty. Kunovice, 2008. info
  • ŠMEJKAL, V. - BACHRACHOVÁ, H. Velký lexikon společenského chování. Praha, 2007. info
  • HEINZOVÁ, K., HORKÝ, E. Culture, Culture values and religions. Karviná, 2007. info
  • ŠŤASTNÝ, V. A KOL. Etiketa aneb Společenké chování v profesním styku. Praha, 2005. info
  • ŠRONĚK, I. Kultura v mezinárodním podnikání. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0012-3. info
Informace učitele
Aktivní účast na seminářích, zpracování seminární práce na zadané téma, úspěšné zvládnutí zápočtového testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.