FPF:ULGATLA072 Výběrový sem.-gastronomie II - Informace o předmětu
ULGATLA072 Výběrový seminář ke gastronomii II
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2020
- Rozsah
- 2/1/0. 4 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh
- St 9:45–11:20 HG
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět je úzce zaměřený na studium rysů regionální gastronomie. Pozornost je věnována surovinové základně regionálních potravin i regionálních nápojů. Studenti se seznámí s využitím a zpracování tradičních i "zapomenutých" surovin. Naučí se vyhledávat prvky gastronomie v lidových slavnostech a aplikovat je v moderním cestovního ruchu. Studenti si osvojí pravidla organizace tematicky zaměřených akcí. Dokážou sestavit tematicky zaměřený jídelní lístek s důrazem na sezónnost a regionalitu. Výuka bude realizována za účasti expertů z praxe.
- Osnova
- 1. Tradiční české nápoje
2. Česká kuchyně, vývoj, trendy a formy prezentace
3. Moravská kuchyně a nápoje
4. Slezská kuchyně a nápoje
5. Valašská kuchyně a nápoje
6. Křesťanství a jeho vliv na gastronomii
7. Lidové slavnosti, tradice, lidové obyčeje a zvyky v ČR
8. Jídelní lístek jako základ marketingu
9. Gastronomický kalendář a sezónnost surovin
10. Tematicky zaměřené společenské akce
11. Exotické suroviny - masa, speciální zelenina, entomofágie.
12. Aktuální problémy pohostinství ČR
- 1. Tradiční české nápoje
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborné časopisy:. Food Service, Hotel Revue. info
- BERÁNEK, J. - KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha, 2007. info
- KREJČÍ, P. - FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín, 2006. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- ČERNÝ, J. - KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly, 2004. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KOL. AUTORŮ. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- Informace učitele
- Podmínkou je 100% účast na cvičeních, pracovní oděv kuchaře, průkaz zdravotní způsobilosti a seminární práce.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2020/ULGATLA072