FPF:ULGATL0027 Technické vybavení provozu - Informace o předmětu
ULGATL0027 Technické vybavení lázeňského provozu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2009
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Garance
- Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je přiblížit studentům zásady pro vnitřní a materiálně-technické vybavení provozoven veřejného stravování, hotelových a lázeňských zařízení (gastronomické vybavení, skladování, vytápění, elektroinstalace, plynofikace, vzduchotechnika atd.) z hlediska stavebních, instalačních dispozic. Student se seznámí s celkovým technickým vybavením provozu, jednotlivými druhy zařízení pro mechanické a tepelné zpracování surovin a pokrmů, jejich uspořádáním, odbytovými provozy, se zásadami bezpečnosti práce. Prostřednictvím získaných znalostí bude mít student přehled o činnosti technického úseku a dovede vybrat moderní, progresivní gastronomická zařízení z technického a současně ekonomického hlediska. Student se současně seznámí s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se zásadami požární ochrany, s ekologií lázeňského provozu, hospodařením s odpady i jejich recyklací. Při studiu se doporučuje rozšiřovat si základní vědomosti o nových zařízeních návštěvou a exkurzemi přímo ve špičkových provozech.
- Osnova
- 1. Charakteristika technického úseku
2. Inženýrské vybavení provozovny
3. Bezpečnost hostů a ochrana jejich majetku
4. Technologická a technická zařízení
5. Velkokapacitní technologické zařízení pro vybavení výrobního střediska
6. Odbytová střediska
7. Ostatní technická zařízení odbytových středisek
8. Vybavení lázeňského provozu technikou pro léčebnou péči
9. Multimediální technika a její využití
10. Odpadové hospodářství, ekologie provozu, čistící a úklidová technika
11. Opravy a udržování technických prostředků
12. Zásobování a skladování
- 1. Charakteristika technického úseku
- Literatura
- doporučená literatura
- KOL. AUTORŮ NFHR. Hotely a jejich řízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
- KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
- CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- DLABAL, S. Interiéry v pohostinství. Praha: Merkur, 1988. info
- DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
- Informace učitele
- Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2009/ULGATL0027