ULGATL0027 Technické vybavení lázeňského provozu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je přiblížit studentům zásady pro vnitřní a materiálně-technické vybavení provozoven veřejného stravování, hotelových a lázeňských zařízení (gastronomické vybavení, skladování, vytápění, elektroinstalace, plynofikace, vzduchotechnika atd.) z hlediska stavebních, instalačních dispozic. Student se seznámí s celkovým technickým vybavením provozu, jednotlivými druhy zařízení pro mechanické a tepelné zpracování surovin a pokrmů, jejich uspořádáním, odbytovými provozy, se zásadami bezpečnosti práce. Prostřednictvím získaných znalostí bude mít student přehled o činnosti technického úseku a dovede vybrat moderní, progresivní gastronomická zařízení z technického a současně ekonomického hlediska. Student se současně seznámí s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se zásadami požární ochrany, s ekologií lázeňského provozu, hospodařením s odpady i jejich recyklací. Při studiu se doporučuje rozšiřovat si základní vědomosti o nových zařízeních návštěvou a exkurzemi přímo ve špičkových provozech.
Osnova
  • 1. Charakteristika technického úseku
    2. Inženýrské vybavení provozovny
    3. Bezpečnost hostů a ochrana jejich majetku
    4. Technologická a technická zařízení
    5. Velkokapacitní technologické zařízení pro vybavení výrobního střediska
    6. Odbytová střediska
    7. Ostatní technická zařízení odbytových středisek
    8. Vybavení lázeňského provozu technikou pro léčebnou péči
    9. Multimediální technika a její využití
    10. Odpadové hospodářství, ekologie provozu, čistící a úklidová technika
    11. Opravy a udržování technických prostředků
    12. Zásobování a skladování
Literatura
    doporučená literatura
  • KOL. AUTORŮ NFHR. Hotely a jejich řízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
  • DLABAL, S. Interiéry v pohostinství. Praha: Merkur, 1988. info
  • DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016.