FPF:ULGATLA068 European gastronomy - Course Information
ULGATLA068 European gastronomy
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 1/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné evropské gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
2. Italská gastronomie
3. Francouzská gastronomie
4. Gastronomie Španělska a Portugalska
5. Anglosaská kuchyně
6. Evropa - Belgie, Holandsko, Švýcarsko
7. Německá a rakouská gastronomie
8. Gastronomie balkánských zemí a Řecka
9. Gastronomie Polska, Ruska a postsovětských republik
10. Maďarská, slovenská a rómská gastronomie
11. Gastronomie ovlivněná náboženstvím - Judaismus a Islám
12. Fast food, slow food a nové trendy v gastronomii
- 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
- Literature
- recommended literature
- BUREŠOVÁ, P. - ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. Praha, 2008. info
- FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
- FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
- HOLUB, K. a kol. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha, 2004. info
- KUČEROVÁ, E. Kulinářské toulky Evropou. Praha, 2003. info
- ČERNÝ, J. Moderní kuchyně ve společném stravování. Úvaly, 2003. info
- POŠTULKA, V. 100 nejslavnějších receptů světa. Praha, 2002. info
- ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
- DAVIDSON, A. The Oxford companion to food. Oxford, 1999. info
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA068