KLJNEJ25 Německý jazyk V - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
KLJNEJ24 Německý jazyk IV - MP || ULGATLJ382 Německý jazyk IV - MP
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je systematické prohlubování a upevňování všech jazykových dovedností, hlubší osvojení mluvnických struktur jazyka, zdokonalení ústního a písemného projevu s odborným obsahem, výslovnosti, poslechu a porozumění, schopnosti účastnit se dialogu v rámci dané odborné tématiky. Důraz se klade na volbu vhodných jazykových prostředků, na širší použití odborného jazyka v různých profesních situacích, na správné vystupování. Dále budou studenti vybaveni znalostí odborné slovní zásoby v oblasti turismu.
Osnova
  • 1. Grammar revision: Conjunction, present tense. Modal verbs and verb wissen. Subject man and es.
    New grammar: Infinitive depending on noun and adjective. Infinitive depending on verb. Usage of Platz, Stelle, Ort.
    2. Grammar revision: Demonstrative pronouns. Reflexive verbs. Imperative.
    New grammar: Demonstrative pronouns. Pronoun einander. Prepositions with genitive. Usage of Ende and Schluss. Usage of endlich and schlie?lich.
    3. Grammar revision: Time telling. Adjectival adverbs.
    New grammar: Indirect questions. Clauses of manner. Clauses of concessions. Relative clauses.
    4. Grammar revision. Comparison of adjectives and adverbs. Verb tun.
    New grammar: Violation of clause frame after wie and als. Comparison of adjectives in predicate. Adverbs with -(e)stens, and -st. Usage of machen and tun.
    5. FACHTHEMEN
    a) Lebenslauf, Bewerbungschreiben, Interview
    b) Management - Manager, Teamarbeit
    c) Management im FB, in Hotellerie
    d) Tschechische Republik - Geographie, Geschichte, touristische Zentren; Tschechische Kurorte
    e) Opava, seine Umgebung; Prag - Geschichte, Sehenswürdigkeiten
Literatura
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
  • KEPRTOVÁ, M. Německo-česká konverzace. Olomouc, 1998. ISBN 80-85275-14-7. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
  • SACHS, R. Německá obchodní korespondence. Plzeň: Fraus, 1993. ISBN 80-900619-6-6. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Předmět je ukončen zkouškou v rozsahu předmětů Německý jazyk I. - V. Podmínkou přistoupení ke zkoušce je získání zápočtu, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, prezentace vybraného tématu před skupinou a písemného testu (70% úspěšnost). Studenti tohoto předmětu mají závaznou 75% docházku.
Předmět může být zapsán pouze po získání zápočtu z předcházejícího semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.